Obavijesti

News

Komentari 142

Crne prognoze stanja u Siriji: 'Ovako počinju svjetski ratovi'

Crne prognoze stanja u Siriji: 'Ovako počinju svjetski ratovi'
2

Anne Applebaum, američka publicistkinja i dobitnica Pulitzerove nagrade smatra da je intervencija u Siriji skretanje fokusa zapada, ali i ruskih medija s Ukrajine

VIDEO

Američka publicistkinja, dobitnica Pulitzerove nagrade Anne Applebaum u intervju za bečki list Die Presse upozorila je da je vojna akcija Rusije u Siriji uslijedila nakon što je Zapad bio bez plana, a kritizirala je Austriju zbog “pranja” ruskog novca.

Applebaum drži da je intervencija u Siriji skretanje fokusa zapada, ali i ruskih medija s Ukrajine, konflikta u kojem se nije nazirao pozitivan ishod za Rusiju. 

Wikipedia - Anne Applebaum

'Putin možda nema plan, ali ima strategiju'

Dobitnica Pulitzerove nagrade smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin svojom akcijom želi ojačati predsjednika Sirije Bašara al-Asada i spriječiti mogućnost revolucije u Rusiji.

Prema njezinim riječima, Putin možda nema plan, ali ima strategiju, koja glasi održavanje na vlasti time što ruskom stanovništvu pokazuje snagu i daje do znanja da oživljavanje Rusije ovisi samo o njemu osobno.

'Zapad je kriv za jačanje Putina'

Applebaum kaže da je Zapad kriv za jačanje Putina. Kritizirala je američkog predsjednika Baracka Obamu zbog stvaranja dojma da se SAD želi povući iz svijeta i da želi biti manje vojno prisutan preko Atlantika, a to je, smatra ona, otvorilo vakuum. 

- I budući da zbog toga nema nikakve razumne strategije,  Putin sada može raditi upravo  što sada i radi - rekla je Applebaum.

Ona tvrdi da Obama odbija vojno rješenje u Siriji, ali istovremeno nije razvio diplomatsku opciju. U Ukrajini je, prema uvjerenju Applebaum, Obama prepustio vodstvo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. 

'Moguć je hibridni napad Rusije na tri baltičke EU članice'

Smatra da je moguće da će Putin iskoristiti predsjedničke izbore u SAD-u, na jesen iduće godine, za “hibridni napad na tri baltičke EU članice”. 

- Obamina vlada je već sada umorna od vlasti i ne predlaže nikakve nove ideje - rekla je i dodala da bi NATO-u teško pala obrana jedne takve invazije.

'Tako počinju svjetski ratovi'

Applebaum je podvukla da tako počinju svjetski ratovi, koji se mogu spriječiti isključivo reformom NATO-a i povratku na princip zastrašivanja kao za vrijeme Hladnog rata. 

Za to je, pak, kaže Applebaum, potrebno naoružanje, baze u srednjoj i istočnoj Europi. 

No, dodaje Applebaum, treba shvatiti ozbiljno i pitanje informativnog rata, jer Rusija u cijeloj Europi novcem mijenja politiku tih zemalja.

'Putin je toliko dugo na vlasti zbog pranja ruskog novca'

Applebaum je pozvala Rusiju da prestane "prati" ruski novac, dodajući da bi, ako se tako nastavi, i sama postala žrtva takve vrste korupcije. 

Spremnost za pranje ruskog novca, prema njezinim riječima, jedan je od razloga zašto je Putin toliko dugo na vlasti. 

- Zato što su zapadne države pomagale da se Rusiji krade novac, iznese iz zemlje, pa čak i opere - zaključila je Applebaum.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...