Obavijesti

News

Komentari 7

Crvena uzbuna na Islandu: Vulkan se ponovno probudio

Crvena uzbuna na Islandu: Vulkan se ponovno probudio
2

Više od 1100 potresa uzrokovalo je erupciju vulkana Bardabunga. Moguć je zastoj u zračnom prometu. Iako za sada nema opasnosti, čeka se daljnji razvoj situacije

VIDEO

Vulkan Bardabunga na Islandu eruptirao je u četvrtak navečer, ali trenutno nije opasan za zračni promet zbog male količine pepela u oblacima. No,  ukoliko se koncentracija pepela poveća, osim za zračni promet, ona bi mogla postati opasna i za svjetsku klimu. 

Nastavak erupcije je neizbježan

Islandski meteorološki ured je, pak, izdao crvenu uzbunu što ukazuje da je nastavak erupcije neizbježan i potencijalno predstavlja opasnost za zračni promet. Ured u Velikoj Britaniji za sada nije detektirao nikakvu opasnost za Europu.

Website Bardabunga vulkana prenosi kako je erupcija počela u 00.02 sati u petak, te da su ponosni kako su uspjeli pomoću web camera snimiti veličanstvene slike početka erupcije. Erupcija nije dugo trajala, već u 2.40 sati aktivnost vulkana se počela postupno smanjivati.

Novi tip erupcije: Nema toliko pepela u zraku

Dan prije zabilježeno je više od 1100 potresa u blizini vulkana koji su mogli naslutiti da se priroda ponovno budi na Islandu. Kod Bardabunga je zabilježen jedan novi tip erupcije kod kojeg lava odlazi natrag u tlo, i nije popraćen velikom eksplozijom pepela u zraku. 

Na nedavnom letu iznad vulkana znanstvenici su došli do zaključka da bi se magma i led u jednom trenutku mogli spojiti što bi moglo dovesti do velike eksplozije.

Naime, spoj lave i tankog leda je 1783. godine doveo je do velike ekspolozije na vulkanu Laki gdje su tijekom erupcije izbačene čestice koje su izazvale zahlađenje tla. 

Erupcije iz 2010. i 2011. izazvala kaos u zračnom prometu

Podsjetimo, erupcija vulkana Eyjafjallajokull je 2010. godine onemogućila zračni promet za 100.000 letova za Europu, a samo godinu kasnije erupcija 2011. Grimsvoton je opet uzrokovala kaos u zraku.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.