Obavijesti

News

Komentari 41

Da Vincijev kod? Mona Lisa u oku skriva tajne brojeve i slova

Da Vincijev kod? Mona Lisa u oku skriva tajne brojeve i slova
3

Talijanski znanstvenici su pomoću moderne tehnologije otkrili simbole u šarenici Mona Lisinog oka. Neki smatraju da je to zapravo dio stvarnog "Da Vincijevog koda"

VIDEO

Njezin osmjeh oduvijek je bio enigma, no Mona Lisa se sada našla u središtu nove misterije nakon što su stručnjaci u nedjelju uočili nešto u njezinom oku. U tamnim bojama šarenice kriju se sitni brojevi i slova, a tamo ih je vjerojatno postavio Leonardo da Vinci. Tajnu Mona Lisinog oka povjesničari su otkrili zahvaljujući modernoj tehnologiji koja omogućava velika povećanja. Neki smatraju da su jedva uočljiva slova i brojevi zapravo dio stvarnog "Da Vincijevog koda", o kojem je pisao Dan Brown u istoimenom bestselleru.

Predsjednik talijanskog Nacionalnog odbora za kulturnu baštinu, Silvano Vinceti kazao je kako simboli nisu vidljivi golim okom, no pod povećalom ih se jasno može vidjeti.

- U desnom oku se vide slova LV, što bi mogli biti Da Vincijevi inicijali, dok u lijevom oku postoje simboli koje ne možemo definirati. Čini se da se radi o slovima CE, a moglo bi biti i CB. U pozadini se vidi broj 72, no može biti i slovo L umjesto 7. Budući da je slika stara 500 godina, više nije oštra i čista kao pravog dana kada je naslikana - objasnio je Vinceti.

Istraživanje je započelo nakon što je jedan član Odbora u antikvarijatu nabavio rijetku knjigu u kojoj autor piše o simbolima u Mona Lisinom oku. Silvano Vinceti uvjeren je da je Da Vinci stavio poseban naglasak upravo na tu sliku jer ju je pred kraj života svugdje nosio sa sobom.

- Znamo da je u svojim djelima često ostavljao simbole. Tko zna, možda je u slici ostavio ljubavnu poruku - kaže Vinceti, koji traži dopuštenje za ekshumacijom Da Vincijeva tijela iz kapelice Svetog Huberta u Francuskoj. On i njegov tim znanstvenika žele rekonstruirati Da Vincijevo lice kako bi otkrili je li Mona Lisa zapravo njegov autoportret, piše Daily Mail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu
DEMOGRAFSKA POLITIKA DP-A

Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu

Obećaju povratnicima da neće morati plaćati porez barem 10 godina. Inzistiraju da se u vrtićima, školama, odvoje muške i ženske svlačionice i slične prostorije. Gay parovima žele zabraniti posvajanje djece