Obavijesti

News

Komentari 0

Dan RS-a nije ustavan: Dodik neće poštovati odluku suda

Dan RS-a nije ustavan: Dodik neće poštovati odluku suda
1

Ja tu odluku neću provoditi a oni nek' to zavežu za neku stvar, kazao je Milorad Dodik komentirajući odluku donesenu na temelju priziva Bakira Izetbegovića

VIDEO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u četvrtak je najavio novu političku krizu u Bosni i Hercegovini zaprijetivši kako će spriječiti provedbu odluka Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim dan RS-a kojim se obilježava nadnevak kada su bosanski Srbi proglasili svoju republiku u BiH.

Nakon što je Ustavni sud BiH ranije tijekom dana proglasio neustavnim 9. siječnja koji se do sada obilježavao kao dan RS Dodik je reagirao tvrdnjom kako je riječ o odluci međunarodne zajednice i Bošnjaka koja neće biti poštovana.

"Ja tu odluku neću provoditi a oni nek' to zavežu za neku stvar", kazao je Dodik komentirajući odluku donesenu na temelju priziva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

"Odluka je neprihvatljiva i to je politički sud koji u kontinuitetu donosi loše odluke za RS", kazao je Dodik za Televiziju RS (RTRS).

Ocijenio je kako je ovo dokaz da se neće stati u nastojanjima da se umanje ovlasti RS.

"Očevidno međunarodna zajednica negdje donosi stajališta a onda ih provodi s međunarodnim i sucima iz Stranke demokratske akcije (SDA)", izjavio je Dodik sugerirajući kako su dvojica međunarodnih sudaca koji su članovi Ustavnog suda BiH ti koji odnose prevagu u odlučivanju o ključnim pitanjima.

Ustvrdio je kako Izetbegović neće stati jer "nastavlja praksu svog oca" pa će, drži Dodik, tražiti i ukidanje naziva Republika Srpska.

"Mi ćemo to obilježavati kao i do sada državnim manifestacijama i tu nikakav Ustavni sud neće pomoći", zaprijetio je Dodik.

Najavio je sastanak svih važnijih dužnosnika iz reda bosanskih Srba kako bi se zauzelo jedinstveno stajalište o ovom problemu.

"Dok se ova sramna odluka ne povuče predstavnici RS-a ne bi trebali sudjelovati u tijelima vlasti BiH", najavio je Dodik strategiju koju će pokušati nametnuti političkim strankama iz RS.

Kazao je kako sve ovo ponovo dovodi u pitanje opstanak BiH nazvavši odluku Ustavnog suda BiH "prstom u oko" bosanskim Srbima.

Za njega 9. siječnja 1992. ne može biti sporan jer su tadašnje odluke o uspostavi "republike srpskog naroda u BiH" donesene prije oružanih sukoba i rata.

Ta odluka predstavljala je uvod u pokušaj otcjepljenja dijela BiH pod kontrolom Srpske demokratske stranke (SDS) predvođene Radovanom Karadžićem što je dovelo do masovnog progona Hrvata i Bošnjaka s teritorija koji je u sastavu današnje RS.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca