Obavijesti

News

Komentari 106

Dogovor u Ženevi: Sirija mora uništiti svoje kemijsko oružje

Dogovor u Ženevi: Sirija mora uništiti svoje kemijsko oružje
7

Na konferenciji u subotu John Kerry je kazao da Sirija mora podnijeti 'sveobuhvatan popis' svojih zaliha kemijskog oružja u roku od tjedan dana i da će ono biti uništeno

VIDEO

Nakon tri dana pregovora u Ženevi, američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov postigli su dogovor oko stavljanja sirijskog kemijskog oružja pod međunarodni nadzor i uništenja. Rekli su kako će, ako Sirija ne ispoštuje dogovor u određenom roku, tražiti od Vijeća sigurnosti UN-a da odobri vojnu akciju. 

- Svijet neće čekati da Asadov režim ispoštuje svoje obaveze. Nema mjesta za ništa drugo osim za potpuno poštivanje ovih uvjeta - poručio je Kerry na tiskovnoj konferenciji u subotu.

Kazao je kako su američki i ruski stručnjaci procijenili postojeće zalihe i tipove sirijskog kemijskog oružja. Dodao je kako Sirija, u okviru dogovora, mora podnijeti "sveobuhvatan popis" svojih zaliha kemijskog oružja u roku od tjedan dana te da će ono biti stavljeno pod međunarodni nadzor i uništeno.

- Međunarodnim inspektorima iz Organizacije za sprječavanje kemijskog oružja mora biti osiguran "trenutni i nesputani" pristup kemijskom oružju. Ovaj dogovor će nam omogućiti da ubrzamo eliminaciju sirijskog kemijskog oružja koja će zaštiti sirijski narod i njihove susjede i cijeli svijet - rekao je Kerry.

Dogovoreno je i da napori prema uklanjanju oružja i pripreme za drugu konferenciju u Ženeva moraju biti povezani i paralelni.

Lavrov je naglasio da je dogovor utemeljen na konsenzusu i kompromisu, te da su dvije strane postigle cilj.

Pregovori između Sjedinjenih Država i Rusije smatraju se ključnima za nastavak mirovnih pregovora za okončanje dvoipolgodišnjeg rata u Siriji. 

Podsjetimo, sirijski predsjednik Bašar al-Asad je ranije rekao kako će njegova zemlja staviti svoje kemijsko oružje pod međunarodni nadzor, ali je naglasio da to radi zbog ruske inicijative, a ne zbog američkih prijetnji vojnom akcijom. Tvrdio je da će pristup kemijskom oružju omogućiti u roku od 30 dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"