Obavijesti

News

Komentari 112

'Prekid vatre moguć samo ako se Rusija prestane pretvarati'

'Prekid vatre moguć samo ako se Rusija prestane pretvarati'
6

Dolaskom u Tallinn Obama želi poručiti Rusiji i Vladimiru Putinu da NATO stoji iza svojih baltičkih članica i da ih nitko ne smije dirati. Sastat će se s tri predsjednika

VIDEO

Američki predsjednik Barack Obama u estonskom Tallinnu u srijedu se sastao s estonskim predsjednikom Toomasom Hendrikom Ilvesom, latvijskim kolegom Andrisom Berzinsom i litavskom predsjednicom Daliom Grybauskaite.

- Došao sam ovamo kako bih potvrdio predanost SAD-a sigurnosti Estonije. Estonija nikada neće ostati sama, rekao je Obama. Prekid vatre u Ukrajini moguć je samo ako se Rusija prestane "pretvarati" da se ne upliće u sukob i ako prestane onamo slati svoje vojnike i oružje. Realno političko rješenje ne može se postići ako Rusija kaže nastavit ćemo slati tenkove i vojnike i oružje i savjetnike prikrivajući ih kao separatiste i ako je za njih jedino moguće rješenje da Ukrajina prepusti svoj teritorij ili suverenitet - rekao je Obama na tiskovnoj konferenciji. 

Kako je naveo Toomas Hendrik Ilves, estonski predsjednik, glavna tema sastanka bila je sigurnost. Pitanje koje sve zaokuplja je Ukrajina i utjecaj tamošnje situacije na europsku sigurnost. 

- Očekujem da NATO na summitu prihvati Akcijski plan o pripravnosti - rekao je Ilves.

Na dvodnevnom summitu NATO-a, koji sutra počinje u Walesu, baltičke će zemlje zatražiti vidljivu prisutnost Sjevernoatlantskog saveza na svojem teritoriju. 

-Cijela je Europa shvatila da se sigurnosna situacija promijenila, i to ne samo privremeno.  Smatram da reakcije Europe i NATO-a moraju biti dugoročne - izjavio je pak Taavi Roivas, estonski premijer.

Dolaskom u Tallinn Obama je želio poručiti Rusiji i Vladimiru Putinu da NATO stoji iza svojih baltičkih članica i da ih nitko ne smije dirati. Susretom je htio podsjetiti baltičke zemlje da od Zapada više nisu odvojene željeznom zavjesom hladnog rata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca