Obavijesti

News

Komentari 122

Donjeck se želi pripojiti Rusiji, Lugansk proglasio neovisnost

Donjeck se želi pripojiti Rusiji, Lugansk proglasio neovisnost
9

U Lugansku je 96,2 posto birača glasovalo za neovisnost. Vođa separatista u Donjecku, koji je također proglasio odcjepljenje, traži ulazak u Rusku Federaciju

VIDEO

Ukrajinska istočna regija Lugansk mogla bi na referendum o pripojenju Rusiji, javila je ruska agencija RIA pozivajući se na glasnogovornika tamošnjih separatista. Lugansk je, uz Donjeck, u nedjelju održao referendum o neovisnosti. Po organizatorima, u Lugansku je 96,2 posto glasača bilo za odcjepljenje od Ukrajine. BBC javlja da bi se novi referendum mogao održati za tjedan dana.

U Lugansku također najavljuju da neće sudjelovati na ukrajinskim predsjedničkim izborima 25. svibnja. 

- Budući da smo od danas Republika Lugansk, vjerujemo da bi bilo neprikladno, vjerojatno čak i glupo da sudjelujemo na izborima -  kazao je glasnogovornik separatista.

Donjeck traži ulazak u Rusku Federaciju

Ukrajinski su separatisti u regiji Donjeck u ponedjeljak proglasili neovisnu Donjecku Narodnu Republiku, a istovremeno su zatražili ulazak u Rusku Federaciju. Vođa samoproglašene države Denis Pušilin rekao je da bi Moskva trebala poslušati 'volju naroda', aludirajući na referendum o neovisnosti održan u nedjelju.

– Narod Donjecka oduvijek je bio dio ruskog svijeta. Za nas je ruska povijest, naša povijest – rekao je Pušilin.

Podsjetimo, u regiji Donjeck za autonomiju je glasovalo više od 89 posto birača

Službeni Kremlj u ponedjeljak je priopćio da "poštuje" rezultate referenduma u regijama Donjeck i Lugansk, a ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da zasad nisu planirani nikakvi novi međunarodni pregovori o ukrajinskoj krizi. Ukrajina je ovaj referendum nazvala kriminalnom farsom koju je organizirala Rusija, a EU i SAD također su poručili da je ilegalan. BBC navodi kako je glasovanje bilo obilježeno kaotičnim scenama te da nije postojao popis birača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.