Obavijesti

News

Komentari 89

Dužni su još od Aristotela: 11 stvari koje niste znali o Grčkoj

Dužni su još od Aristotela: 11 stvari koje niste znali o Grčkoj
4

Svi sigurno znamo onu izreku "dužan ko' Grčka", ali vjerojatno dosad niste znali da prva dužnička kriza u toj zemlji datira još u vrijeme slavnih Platona i Aristotela

VIDEO

Sve oči ovih dana uprte su u Grčku. Mnogi se pitaju što će se dogoditi nakon referenduma o mjerama štednje i uvjetima međunarodne pomoći i hoće li eventualni grčki izlazak iz eurozone izazvati urušavanje zajedničke europske valute .

No, kriza i dugovi u Grčkoj nisu nikakva novost. Osim što svi znamo onu izreku "dužan k'o Grčka", vjerojatno dosad niste znali da prva dužnička kriza u toj zemlji datira još u vrijeme slavnih grčkih filozofa . Donosimo vam 11 nevjerojatnih činjenica o grčkoj ekonomiji i krizama po izboru Business Insidera.

POGLEDAJTE VIDEO: Zatvorene grčke banke

Pokretanje videa...

24SATA 00:28

1. Prva dužnička kriza u 4. stoljeću pr. Kr.

Te davne godine 13 grčkih gradova-država uzelo je kredit od Hrama u Delosu. Većina njih dug nikad nije otplatila, a hram je izgubio 80 posto posuđenog novca. Bilo je to u vrijeme kad su živjeli Platon, Aristotel i Aleksandar Veliki.

2. U 19. i 20. stoljeću imali su 5 dužničkih kriza

Prva ih je pogodila 1826. u vrijeme rata za neovisnost od Osmanskog carstva. Druga se dogodila 1843. jer kredit iz 1832. nisu vratili - potrošili su ga na vojsku i održavanje na vlasti bavarskog princa Ota. Nakon bankrota 1860. Grčka je izbačena s međunarodnih financijskih tržišta sve do 1878. Tada su joj kreditori ponovno davali pozajmice, ali Grčka je 1893. obustavila otplatu. Zemlja se u krizi našla i 1932., u vrijeme Velike svjetske krize.

3. U krizi su bili 90 godina

Nakon stjecanja neovisnosti od Osmanskog carstva, 1830. godine, Grčka se našla u krizi koja je, uz manje prekide, trajala 90 godina.

4. Korupcija Grčku koštala 8 do 10 posto BDP-a

Institut Brooking procijenio je da je korupcija Grčku koštala 8 posto BDP-a godišnje, a neki govore da se ta brojka penje i do 10 posto. Velik dio od tog postotka otpada na obične građane u svakodnevnim aktivnostima.

5. Poduzetnici daju "više od 100 posto prihoda" za kredite

Naravno, tako nešto je nemoguće pa analitičari smatraju da svoje prihode ne prijavljuju u punom iznosu. Primjerice, 2009. godine poduzetnici u Grčkoj izbjegli su plaćanje poreza u iznosu od nevjerojatnih 39 milijardi eura.

REUTERS

6. Skoro 50 posto mladih je nezaposleno

Točnije 49,7 posto mladih i radno sposobnih ljudi ne radi. Ukupna stopa nezaposlenih iznosi 25,6 posto, a gotovo 64 posto Grka starih između 18 i 34 godine živi kod svojih roditelja.

7. Stanovništvo je staro

Samo 23,9 posto stanovništva mlađe je od 24 godine. Žene u prosijeku rađaju 1,3 djeteta.

8. BDP Massachusettsa veći je od Grčkog (a Grčka je veća dva puta)

Grčki BDP iznosi 242,2 milijarde dolara, a BDP Massachusettsa 420,75 milijardi dolara. Massachusetts ima površinu od 27.336 kvadratnih kilometara, a Grčka 131.957 kvadratnih kilometara.

9. Gore od Velike depresije

Sadašnja kriza od grčkog gora je od krize u SAD-u na vrhuncu Velike depresije u tridesetim godinama 20. stoljeća.

10. Maslinovo ulje kao glavni adut

Grčka je treći po veličini proizvođač maslinovog ulja nakon Španjolske i Italije, a proizvodi 300.000 tona godišnje. Gotovo 90 posto od te količine izvozi se u zemlje EU. Zanimljivo je da neka od grčkih stabala maslina zasađenih još u 13. stoljeću rađaju i dan-danas.

11. Puše "k'o Turčini"

Potrošnja cigareta po stanovniku iznimno je visoka i iznosi 2975. Taj broj u Indiji, primjerice, iznosi 97.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa