Obavijesti

News

Komentari 26

Egipat: Nakon krvavog petka, vojska je uhitila 1104 islamista

Egipat: Nakon krvavog petka, vojska je uhitila 1104 islamista
8

U petak je u sukobima poginulo više od 100 ljudi, što znači da je od srijede život izgubilo više od 700 ljudi. Uhićene islamiste egipatske vlasti optužuju za terorizam

VIDEO

U Egiptu ne prestaju sukobi pristaša Muslimanskog bratstva i snaga sigurnosti. U sukobima, koji su se proširili na cijeli Egipat, u petak je poginulo više od stotinu ljudi. 

Egipatske vlasti uhitile su u subotu ujutro 1004 islamista, koje nazivaju elementima Muslimanskog bratstva. Optužili su ih za terorizam tijekom sukoba u kojima je od srijede ukupno ubijeno više od 700 ljudi. 

Uhićeni islamisti, pristaše svrgnutog islamističkog predsjednika Muhameda Mursija, bili su u džamiji u Kairu, a vojska je ušla unutra, prema snimkama s TV postaja, bez  upotrebe sile.  

Egipatska privatna postaja ONTV Live pokazala je snimke vojnika koji ulaze u džamiju Al-Fath u središtu Kaira, dok je egipatska Al-Jazeera emitirala na internetskoj stranici snimke vojnika unutar vjerskog zdanja. Izgledalo je da vojnici pregovaraju s prosvjednicima oko napuštanja džamije. Još uvijek nekoliko desetaka prosvjednika odbija izaći iz džamije.

Unatoč policijskom satu, Muslimansko je bratstvo pozvalo svoje pristaše da se vrate na ulice na tjedan prosvjeda kojima osuđuju svrgavanje s vlasti islamističkog predsjednika Mohameda Mursija. S druge strane privremena vlada koju je postavila vojska tvrdi da se bori protiv terorističkog plana Muslimanskog bratstva, javlja Reuters.  

Prosvjed gnjeva prerastao u krvoproliće

Prosvjed gnjeva, na koji je svoje pristaše pozvalo Muslimansko bratstvo zbog krvoprolića prije dva dana, prerastao je u nasilje diljem Egipta. Kairom odjekuje pucnjava iz automatskog oružja, iznad trga Ramzesa diže se gust dim. 

Reuters prenosi izjave očevidaca prema kojima je vojska zapucala iz više smjerova nakon što su prosvjednici napali policijsku postaju.   

Ljutnja desetaka tisuća građana na ulicama usmjerena je na zapovjednika vojske, generala Abdela Fattaha al-Sisija koji je prošloga mjeseca nakon masovnih prosvjeda naredio svrgavanje predsjednika Mursija.  

Zapad poziva  na suzdržanost, agencije otkazuju putovanja

Zapad poziva obje strane na suzdržanost. Washington je otkazao zajedničku vojnu vježbu planiranu za rujan, Njemačka preispituje odnose s Egiptom, a europske agencije otkazuju turistička putovanja u tu zemlju. 

Krvava srijeda: Čak 638 mrtvih i 4000 ranjenih

Sa 638 mrtvih i 4.000 ranjenih, prema podacima ministarstva zdravstva, srijeda u kojoj je vojska nasilno rastjerala promursijeve pristaše s dva kairska trga bila je najkrvaviji dan u Egiptu nakon veljače 2011. godine kada je svrgnut bivši predsjednik Hosni Mubarak.  

U subotu se egipatski tisak, koji je gotovo sav u rukama vojske, obrušio na Muslimansko bratstvo kao glavnog krivca za nasilje. Bratstvo tvrdi da je u srijedu ubijeno 2.200 osoba, a ozlijeđeno više od 10.000, javlja HRT.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...