Obavijesti

News

Komentari 184

Evo kakav bi kaos nastao kada bi EU oprostila Grčkoj dugove

Evo kakav bi kaos nastao kada bi EU oprostila Grčkoj dugove
7

Dok je Grčka na rubu bankrota, tresu se članice EU. Euro je oslabio, a investitori bježe u sigurniji franak koji jača. Ako Grčka uvede svoju valutu, sve bi pojeftinilo

VIDEO

Grčki premijer Alexis Tsipras je kao Don Quijote pokušao izmijeniti filozofiju odnosa u kapitalizmu. Ipak, iskreno se nadam da će razum pobijediti, prije svega zbog grčkog naroda. Jednostavno je: zadužili ste se i dug morate vratiti, kaže ekonomski analitičar Guste Santini.

Moguće je da će zbog grčkog sloma porasti kamate na obveznice svih dužničkih država u Uniji, pa tako i Hrvatske . Naime, najava referenduma u kojem bi se Grci trebali izjasniti pristaju li na europske uvjete štednje vrlo je ozbiljna za vjerovnike. I sama najava podiže rizik, a to može rezultirati rastom kamatnih stopa. Euro je odmah pao za dva posto.

Samim time posljedica je stabilizacija dolara i rast švicarskog franka, a i državni dugovi, ali i građanski postaju skuplji . Oko 60.000 Hrvata koji otplaćuju kredite valutnom klauzulom vezane za franak, koliko-toliko je “mirno” do siječnja, do kada je premijer Milanović fiksirao tečaj franka u odnosu prema kuni na 6,39.

No što će biti nakon isteka te predizborne mjere, a tečaj franka će rasti jer je sigurna luka poduzetnicima?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Još veći kaos bio bi kad bi Grčkoj oprostili dug

Također, ako su nam veće zatezne kamate na dugove, Hrvatska iz proračuna mora odvajati više novca za vjerovnike . Ako više novca odlazi na kamate, manje ostaje za isplatu plaća, mirovina i ostalih obveza koje država ima. No još veći kaos nastao bi kada bi Europa doista i Grčkoj oprostila dug .

POGLEDAJTE VIDEO: Grčka na nogama

Pokretanje videa...

24SATA 00:25

- U tom trenu mogla bi i Italija, čiji je dug mnogo veći, tražiti također oprost, pa zatim Portugal, Španjolska i tako dalje. Izazvalo bi to domino-efekt - smatra ekonomist Ljubo Jurčić .

Iako se još mnogi stručnjaci razilaze koliko bi katastrofičan scenarij mogao biti nakon izlaska Grčke iz eurozone , neki smatraju da bi posljedice mogao osjetiti i hrvatski turizam. Za ovo ljeto drama u Grčkoj mogla bi Hrvatskoj značiti vjetar u leđa jer bi Nijemci, naši najbrojniji turisti, svakako ovu godinu mogli izabrati našu zemlju, a stoga mi profitirati.

Bankrot danas?

Podsjetimo, pregovori između Grčke i njenih kreditora propali su potkraj prošlog tjedna pa toj članici eurozone prijeti bankrot, najavljen za utorak , kad joj na naplatu dolazi kredit Međunarodnog monetarnog fonda od 1,6 milijardi eura . Grčka vlada je najavila raspisivanje referenduma 5. srpnja kako bi građani pokazali što misle o uvjetima međunarodne financijske pomoći.

Pred tom zemljom su sada dva puta: jedan je put teških odricanja ako se dogovore s "institucijama" (Europska komisija, Europska središnja banka i MMF), a drugi put još težih odricanja ako na dogovor ne pristanu.

POGLEDAJTE VIDEO: Grci čvrsto uz Tsiprasa

Pokretanje videa...

24SATA 00:20

U slučaju da Grčka ne nađe način otplate duga, mogla bi biti izbačena iz eurozone . U tom slučaju slijedi joj povratak na nacionalnu valutu drahmu, što bi u Grčkoj dovelo do dramatičnih socijalnih potresa. Sve bi cijene, plaće, mirovine, dugovanja i potraživanja, trebalo preobračunati. Drahmu bi dugo pogađala inflacija ili hiperinflacija, iz zemlje bi nastao novi egzodus na sjever.

Zatvorili banke da spriječe odljev novca

Scena na ulicama već danima ista - tisuće ljudi pred bankomatima, zabrinuta i neispavana lica . Grčka vlada zatvorila je banke do kraja tjedna kako bi se spriječio odljev novca iz bankarskog sustava, na ulicama je sve više policajaca. U idućih tjedan dana iznos koji je moguće podići bit će ograničen na 60 eura na dan, i koristiti kreditne i debitne kartice samo u Grčkoj, ne i u inozemstvu.

POGLEDAJTE VIDEO: Grci u redovima za bankomate

Pokretanje videa...

24SATA 00:22

Rezultat je to tradicionalne dugogodišnje korupcije koju je Institut Brooking procijenio na osam posto BDP-a godišnje, a neki govore da se taj broj penje i do 10 posto. Ili jednostavnije, ako su naši političari kokošari, u toj aktivnosti oni imaju mange. Također, prema podacima poduzetnici daju “više od 100 posto prihoda” za kredite.

Juncker: Pregovori nisu poker

Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker u utorak je rekao kako se osjeća “izdanim” te da je Grčka u pregovorima o dugu pokazala velik egoizam jer nije surađivala. Dodao je kako su pregovori prekinuti jednostrano onoga trenutka kad je Tsipras raspisao referendum.

- Pregovori nisu poker u kojem varalica dobiva. Ovdje svi dobivaju ili svi gube - rekao je. Dug Grčke trenutačno se kreće oko 320 milijardi eura , a njen bankrot najviše će osjetiti manje zemlje koje su članice eurozone .

- EU vlade nisu spašavale Grčku, spašavale su vlastite banke od gubitaka zbog nemogućnosti Grčke da vraća dugove. US hedge fondovi su kupovali grčki dug 2012. 30 centi za dolar. I što je sada kriv Tsipras? Grčki dug u dobrom dijelu nije naplativ i treba ga otpisati . EU politika pokazala je elementarnu nesposobnost i sljepilo u rješavanju grčkog duga u proteklih pet godina - zaključio je u ponedjeljak na Facebooku poduzetnik Goranko Fižulić .

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)