Obavijesti

News

Komentari 39

Francuska je za monitoring od završetka pregovora do ulaska

Francuska je za monitoring od završetka pregovora do ulaska
1

Tek nakon Brammertzova izvještaja VS UN 6. lipnja EK će izvijestiti da je Hrvatska ispunila mjerila za zatvaranje pregovora. Datum ulaska mogli bi znati za tjedan-dva

VIDEO

Dobrom, otvorenom i konstruktivnom razmjenom mišljenja, opisali su raspravu ministara vanjskih poslova EU 27 uz radnu večeru posvećenu Hrvatskoj europski povjerenik za proširenje Štefan Füle i slovački ministar Mikulaš Dzurinda. No, baš kao što je predsjedatelj Vijeća EU mađarski ministar Janos Martonyi bio najavio, nikakva odluka nije još donesena. 

Iako je talijanski ministar Franco Frattini dolazeći u ponedjeljak ujutro na sastanak Vijeća EU za vanjske odnose pa Vijeća EU za opće poslove koji je završio iza 23 sata navedenom večerom, ustvrdio da  "političku odluku o Hrvatskoj treba donijeti već večeras jer Hrvatska je spremna", prevladalo je mišljenje koje je, odlazeći s večere, novinarima sažeo nizozemski ministar Uri Rosenthal: 

"Hrvatska je ostvarila velik napredak, ali sada moramo čekati izvještaj Europske komisije da su sva mjerila ispunjena, pa potom dogovoriti sustav snažnoga motrenja kako Zagreb provodi zakone od završetka pregovora do ulaska u članstvo". 

A da bi taj izvještaj sastavila, EK mora proučiti nekoliko pakete spisa, kako je rekao Dzurinda, s hrvatskim odgovorima na posljednje EK-ove zahtjeve za "nekim objašnjenjima" vezanima uz poglavlja 23, Pravosuđe i temeljna prava, i 8, Tržišno natjecanje (tj. preustroj brodogradnje). Neće to biti poseban izvještaj nego dio nacrta zajedničkih pregovaračkih polazišta koja će EK prirediti državama članicama za zatvaranje pregovora. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neslužbeno, učinit će to nakon izvještaja glavnoga haaškoga tužitelja Serge Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a 6. lipnja jer Nizozemci, Belgijci i Britanci zahtijevaju da se i uvjet pune suradnje s haaškim tribunalom još jednom potvrdi prije završetka pregovora.

Češki ministar Karel zu Schwartzenberg, koji je dolazeći na sastanak zahtijevao da se hrvatski pristupni pregovori konačno zaključe jer dosta je bilo odugovlačenja, prvi je s večere otišao vidno nezadovoljan beskonačnim raspravama. Odmah nakon njega izišao je Nijemac Guido Westewelle, odbivši dati ikakvu izjavu. Na dolasku je rekao da Hrvatska prelazi posljednje metre na putu k EU i u Njemačkoj smo uvjereni da će uskoro ispuniti sve uvjete za članstvo te postati državom članicom. 

Luksemburžanin Jean Asselborn uvjeravao je, pak, da će ministri pripremiti brz ulazak Hrvatske u EU. Šef britanskoga Foreign Officea William Hague kaže da Ujedinjeno Kraljevstvo "snažno podupire hrvatsko članstvo u EU", ali se, kao i Nizozemska, "snažno zalaže" za prijedlog motrenja Hrvatske koji je priredio francuski ministar Alain Juppe. Prijedlog je u non-paperu, pa svi čekaju da konačni usuglašeni prijedlog motrenja predstavi EK.

Hague nije izbjegao uobičajeno britansko stavljanje hrvatskih pristupnih pregovora u područni kontekst:  "Želimo u EU vidjeti Hrvatsku, ali i čitav zapadni Balkan".

Britanci su naime, do protekloga četvrtka, kada su iz posljednjega nacrta izvještaja glavnoga haaškoga tužitelja Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a uvidjeli da kandidatski položaj za Srbiju nema još izgleda na prolaz, zagovarali "veliki prasak" na prosinačkome summitu EU: završetak hrvatskih pristupnih pregovora, otvaranje pregovora sa Crnom Gorom, te odobrenje Srbiji kandidature za članstvo u EU. To bi, smatrali su, pomoglo učvršćenju postojanosti u jugoistočnoj Europi. Stoga su željeli da se pristupni pregovori s Hrvatskom zavuku do jeseni.

Jednako oduševljeni zagovornik "velikoga praska", pa time i zavlačenja pregovora s Hrvatskom, bio je i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt. Usprkos činjenici da, prema posljednjemu Eurobarometrovomu ispitivanju, čak 73 posto Šveđana - što je daleko najviši postotak među "starim" državama članicama (slijede Nizozemci s 52 %) - zagovara hrvatsko članstvo u EU. No, i on je, kako se očekivalo nakon britanskoga odustajanja, okrenuo kabanicu.

O datumima još nema dogovora. Martonyi kaže da je završetak pregovora u lipnju i dalje moguć, iako bi ga pregovori o poglavlju 35, Ostalim pitanjima, u koje će se ugraditi sustav motrenja, mogli zavući u srpanj. Oko dana ulaska u članstvo sve je manje dvojba: čini se da se sada svi neslužbeno slažu da bi to trebao biti 1. srpanj 2013. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu