Obavijesti

News

Komentari 465

Gdje će izbjeglice sad? Mađari su zatvorili granicu sa Srbijom

Gdje će izbjeglice sad? Mađari su zatvorili granicu sa Srbijom
21

Kao što je i najavila, Mađarska je u ponedjeljak zatvorila granicu sa Srbijom, a sve izbjeglice iz prihvatnog centra na jugu zemlje poslala je vlakovima prema Austriji

VIDEO

Granica između Mađarske i Srbije blokirana je u ponedjeljak iza 16 sati, piše Bild. Izbjeglice koje su iza 16 sati došle na granicu kod mjesta Riska koji je ujedno i glavni granični prijelaz između te dvije zemlje, ne mogu dalje. Podsjetimo, mađarske su vlasti ranije najavile da će oko 15. rujna zatvoriti granicu. 

No Reuters javlja da su mađarske vlasti kod graničnog prijelaza Horgoš 2 iz Srbije pustile izbjeglice da u manjim grupama uđu u zemlju. 

Mađarske vlasti su također zatvorile zračni prostor na granici sa Srbijom u dužini od 20 kilometara i do visine od 1350 metara, a taj bi zračni prostor trebali korisitit policija, hitna i vojska. 

Osim toga mađarske su vlasti u ponedjeljak ispraznile prihvatni centar Riska. Sve su izbjeglice koje su se tamo nalazile vlakovima odvezli na granicu s Austrijom. Promatrači kažu da su mađarske vlasti tisuće ljudi s granice sa Srbijom direktno poslale u Austriju, navodno bez kontrole. Mađari pak tvrde da će registrirati izbjeglice u drugim dijelovima zemlje kako bi rasteretili vlasti na jugu zemlje. Mađarska policija najavila je da će pojačati kontrole u cijeloj zemlji kako bi spriječila krijumčare ljudima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Orban proglašava krizno stanje?

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je kako bi već u utorak moglo biti proglašeno krizno stanje u zemlji zbog izbjegličke krize. Također je naglasio da će se postrožiti zakoni pa bi ubuduće veliki broj zahtjeva za azilom trebali biti odbijeni. 

Opet zatvorili autocestu

Austrija se i dalje bori s velikim priljevom izbjeglica. Tijekom ponedjeljka u zemlju su ušle tisuće ljudi. Na graničnom području s mađarskom kod Nickelsdorfa u ponedjeljak je opet bila zatvorena autocesta u oba smjera jer je pješice dolazio veliki broj ljudi. Budući da je i Njemačka počela kontrolirati granicu, s austrijske strane granice gužve na graničnim prijelazima bile su i do 20 kilometara. Kontrolu granice uskoro uvodi i Austrija koja će na granici rasporediti vojsku. Već u utorak na granici bi trebalo biti oko 500 vojnika. Na granicu planiraju rasporediti ukupno 2200 vojnika koji bi trebali pomagati policiji u kontroli prelaska granice i registraciji izbjeglica. 

Granične kontrole postrožila je i Nizozemska, a i Švicarska razmatra tu mogućnost. 

Njemačka će primiti milijun izbjeglica?

Sigmar Gabriel, njemački vicekancelar rekao je kako Njemačka ove godine možda bude prihvatila milijun izbjeglica. Prije je bilo riječi o tome da će u Njemačku ove godine ući 800.000 izbjeglica. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 465
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina