Obavijesti

News

Komentari 52

Što sad? Grci rekli 'ne', Merkel i Hollande sastaju se u Parizu

Što sad? Grci rekli 'ne', Merkel i Hollande sastaju se  u Parizu
11

Europski dužnosnici upozorili su Grčku kako je referendum zemlju doveo još korak bliže izlasku iz eurozone. Protiv strogih mjera štednje izjasnilo se 61,3 posto Grka

VIDEO

Grci su se na nedjeljnom referendumu većinom izjasnili protiv paketa pomoći međunarodnih kreditora u zamjenu za stroge mjere štednje. Konačni rezultat referenduma je 61,3 posto 'protiv' i 38,7 posto 'za' međunarodnu financijsku pomoć. Tisuće Grka provele su noć na ulicama gradova slaveći odluku referenduma. Zastave, veselje, narodni plesovi i vatromet ispunjavali su gradske trgove iako i ovog, kao i prošlog ponedjeljka, Grci ostaju živjeti u neizvjesnosti.  Banke su i dalje zatvorene.

POGLEDAJTE VIDEO: Grci slave referendumsko 'NE'

Pokretanje videa...

24sata 00:39

Europski dužnosnici i zagovaratelji međunarodne pomoći upozorili su Grčku kako je ovaj referendum zemlju doveo još korak bliže izlasku iz eurozone. Pao je i sam euro, poglavito na azijskim tržištima, javlja BBC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tsipras: Pobijedila je demokracija

Grčki premijer Alexis Tsipras u nedjelju je prije ponoći nešto na Twitteru objavio sljedeće:

- Na današnjem referendumu nema pobjednika niti gubitnika. Referendum je veličanstvena pobjeda. Večeras slavimo pobjedu demokracije, a u ponedjeljak se vraćamo za pregovarački stol. Grčki je narod dokazao da se demokracija ne može potisnuti.

Tsipras je napisao i kako će rješenja kreditora prihvatiti samo ako budu socijalno pravedna.

- Nema lakih rješenja, ali postoje poštena rješenja i mi ih moramo pronaći - kaže grčki premijer. Prioritet je, kaže Tsipras, da se otvore banke. Rekao je i da je Atena spremna na reforme.

- Nužno su nam potrebni investicije i restrukturiranje dugova - kaže premijer Grčke.

Tsipras je narodu čestitao na 'hrabrom izboru' i dodao kako će se u ponedjeljak vratiti za pregovarački stol. Kazao je i kako je MMF potvrdio kako je nužno restrukturirati grčki dug.

Merkel i Hollande u Parizu

Francuski predsjednik Francois Hollande u ponedjeljak će se u Parizu sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi ocijenili posljedice grčkog referenduma.

Mediji javljaju kako su Merkel i Hollande pozvali na hitan krizni summit EU kako bi se našlo 'rješenje' za Grčku. Čelnici EU trebali bi se sastati u utorak u Bruxellesu.

Njemačka: Obnavljanje pregovora je teško i zamisliti

Zamjenik njemačke kancelarke Sigmar Gabriel za medije je izjavio kako je 'obnavljanje pregovora s Grčkom teško zamisliti' te da je Tsipras referendumom 'srušio mostove između Europe i Grčke'.

Dio europskih čelnika ipak nije bio tako oštar. Belgijski ministar financija kazao je kako su vrata za Grčku i dalje otvorena te da se pregovori mogu ponovno otvoriti '' u roku nekoliko sati''.

Čelnik eurozone Jeroen Dijsselbloem poručio je kako će Grčka ''jako žaliti zbog rezultata referenduma''. Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz upozorio je kako Grčka ulazi u vrlo teško ''dramatično razdoblje'' osim ako vlasti ne daju konkretne prijedloge rješenja u narednim danima.

Grčki ministar financija Yanis Varoufakis u Ateni je kazao da su Grci dali jasnu poruku - ne daljnjim rezovima, da stvarnim reformama. Tvrdi da su Grci rekli ne licemjerju dugom pet godina.

Samaras dao ostavku, Syriza: 'Grci su ponosni'

Iz stranke Syriza poručili su kako su svi Grci ponosni. Poručili su i da su Grci izabrali "demokratski put" . Kažu da će Grčka nastaviti pregovarati sa svojim europskim partnerima i kreditorima, ali više ne "na koljenima".

Antonis Samaras , vođa grčke opozicije i predsjednik konzervativne stranke Nova demokracija je u nedjelju navečer podnio ostavku. Samaras je vodio Grčku od lipnja 2012. godine do siječnja 2015. On je bio za mjere štednje, a partnere u EU-u je zamolio da vladi koju sada vodi lijeva Syriza pomognu pronaći rješenje za krizu.



Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.