Obavijesti

News

Komentari 153

Alexis Cipras: Nismo gosti u Europi, Grčka je srce Europe

Alexis Cipras: Nismo gosti u Europi, Grčka je srce Europe
11

Grčka neće u utorak platiti ratu kredita Međunarodnom monetarnom fondu od 1,6 milijardi eura. Iako se to pretpostavljalo, sada je izgleda to postalo i službeno

VIDEO

Grčka neće u utorak platiti ratu kredita Međunarodnom monetarnom fondu od 1,6 milijardi eura. Iako se to pretpostavljalo, sada je izgleda to postalo i službeno jer je tu informaciju medijima prenio jedan predstavnik vlade, piše Reuters. U cijelu priču oko grčke krize uključio se i američki predsjednik Barack Obama. On je u ponedjeljak telefonski razgovarao s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom. Dogovorili su se da će pomoći u pokretanju novog dijaloga oko grčke krize. 

U ponedjeljak navečer pred grčkim parlamentom su se počeli okupljati prosvjednici. Mediji javljaju da su to najveći prosvjedi od 2012. godine. Okupilo se oko 40.000 ljudi koji su protiv dogovora s vjerovnicima. No, za utorak su prosvjed najavili pak oni koji žele dogovor s EU-om i MMF-om te ostanak u eurozoni. 

Cipras pozvao građane da glasuju protiv

Premijer Grčke Aleksis Cipras pozvao je danas Grke da na referendumu 5. srpnja glasuju protiv dogovora o međunarodnoj pomoći, odbacivši upozorenja da bi većinsko ‘ne’ izvelo Atenu iz eurozone. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mislim da njihov plan nije da istisnu Grčku iz eurozone, već da stanu na put nadanjima da u Europi mogu postojati različite politike - rekao je Cipras večeras u intervjuu grčkoj državnoj televiziji.

- Što snažnije građani odbiju prijedloge EU, to je jača grčka ruka u pregovorima - rekao je grčki premijer.

Naglasio je da će se rezultat referenduma, kakav god bio, poštovati i provesti, ali i dodao: 

- Ako grčki narod želi beskonačno nastaviti s planovima štednje, zbog kojih nećemo moći podignuti glavu, mi ćemo to poštovati, ali nećemo biti oni koji će ih provoditi.

Cipras je rekao da je i dalje spreman nastaviti pregovore s europskim liderima te da će, ako oni danas ponude dogovor, Grčka u utorak platiti svoj dug. 

'Grčka ne želi izaći iz eurozone'

- Moj telefon je dostupan cijeli dan. Tko god da me pozove, ja se uvijek javljam -  poručio je Cipras. Također, istaknuo je da Grčka ne želi izaći iz eurozone. 

- Mi nismo ovdje gosti; Grčka je u srcu Europe. Pravda je na našoj strani. Ako možemo prevladati strah, neće ostati ništa čega bismo se trebali bojati.

Sky News prenosi kako je Cipras rekao da će Atena već sutra platiti MMF-u ratu duga ako vjerovnici danas Grčkoj ponude dogovor.

Reuters

Juncker pozvao Grke da glasuju za

Europski čelnici čini se više ne računaju na grčku vladu krajnje ljevice, nego su se odlučili za izravno obraćanje grčkom narodu, pozivajući ga da na referendumu u nedjelju glasa za zadnji prijedlog vjerovnika.

Prvo je Jean-Claude Juncker u vrlo emotivnom govoru pozvao Grke da glasuju za, jer bi ne značilo njihove distanciranje od eurozone i Europske unije.

Nakon toga uključio se i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, koji je rekao da spreman osobno ići u Grčku kako bi zemlja ostala u eurozoni ako se Grčka vlada ne vrati u Bruxelles i nastavi pregovore.

- Borit ću se za to da uvjerim grčki narod da prihvati ispruženu ruku i ostane u eurozoni - rekao je.

Tusk: Glasanjem protiv neće dobiti jači pregovarački položaj

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk upozorio je Grke da glasanje protiv plana vjerovnika na referendumu njihovoj vladi neće dati bolji položaj u pregovorima oko izvlačenja, javlja BBC.

- Svaka vlada ima pravo na održavanje referenduma, stoga poštujemo grčku odluku. Međutim, jedna stvar treba biti jako jasna: ako netko kaže da će vlada imati jači pregovarački položaj s glasanjem "protiv", to jednostavno nije točno. Bojim se da će s takvim rezultatom referenduma biti još manje prostora za pregovaranje - rekao je Tusk, prenosi BBC.

Referendumsko pitanje

Objavljeno je pitanje za referendum koji bi se trebao održati 5. srpnja, a glasi ovako:

"Treba li biti prihvaćen plan sporazuma, koji su podnijeli Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond na Euroskupini 25. 6. 2015. i koji se sastoji od dva djela, koji čine njihov ujedinjeni prijedlog?"

Tim bi prijedlogom Grci prihvatili zahtjeve međunarodnih vjerovnika kako bi dobili pomoć.

"Liječite ljude besplatno"

U Grčkoj vlada kaos. Banke će biti zatvorene cijeli tjedan. Ponestaje goriva na crpkama i namirnica u trgovinama. Sindikati traže liječnike da ljude do referenduma liječe besplatno jer manjka novaca. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a