Obavijesti

News

Komentari 108

Grčka na izborima: Hoće li izabrati populističku ljevicu?

Grčka na izborima: Hoće li izabrati populističku ljevicu?
6

Grci na parlamentarnim izborima odlučuju o budućem smjeru svoje zemlje, a očekuje se da će najveći broj glasova dobiti radikalna ljevičarska stranka Syriza

VIDEO

Radikalna ljevičarska stranka Syriza i njihov vođa Alexis Tsipras (40) obećali su narodu prestanak žestokih mjera štednje koje zahtijevaju međunarodne financijske institucije od kojih je grčka država posudila ogroman novac. 

Syriza, koja već mjesecima vodi u anketama, obećala je ukinuti mjere štednje koje su im nametnuli Međunarodni monetarni fond i Europska unija.

- U Grčkoj, demokracija će se vratiti. Poruka je da naša zajednička budućnost u EU nije budućnost štednje - rekao je u nedjelju Tsipras javlja Reuters.

Oko 10 milijuna Grka ima pravo glasa te će do 19 sati, kada se zatvaraju birališta, moći odabrati sastav 300 članova grčkog parlamenta. Prvi službeni rezultati očekuju se u 22.30 sata po hrvatskom vremenu.  

Najveći protivnik Tsiprasu je Nova demokratska stranka (desni centar) premijera Antonisa Samarasa koja se zalaže za stabilnost i nastavak reformi. 

- Danas odlučujemo idemo li dalje snažno, sigurno i odlučno ili se upuštamo u avanturu - rekao je Samaras i dodao da je optimističan jer vjeruje da nitko neće riskirati europski put koji je Grčka zacrtala. 

Od početka krize grčko gospodarstvo se smanjilo za 25 posto, tisuće tvrtki su zatvorene, plaće i mirovine su srezane, a nezaposlenost među mladima iznosi 50 posto. Javni dug iznosi 175 posto grčkog BDP-a u 2014. godini.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk