Obavijesti

News

Komentari 82

Grčka u ponoć ušla u bankrot: Novi hitni sastanak eurogrupe

Grčka u ponoć ušla u bankrot: Novi hitni sastanak eurogrupe
12

Grčka je noćas u ponoć propustila krajnji rok za otplatu 1,6 milijardi eura najnovijeg duga MMF-u bez da je uplatila ijedan cent i tako tehnički ušla u bankrot

VIDEO

Grčka je u ponoć propustila krajnji rok za otplatu 1,6 milijardi eura najnovijeg duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), potvrdio je glasnogovornik MMF-a Gerry Rice.

Time je postala prva gospodarski razvijena država svijeta koja nema novca da vrati dospjeli dug Međunarodnom monetarnom fondu i tako ušla u ogluhu ili bankrot. Tako se pridružila državama poput Sudana, Perua, Liberije, DR Konga, Somalije, Zambije ili bivše SFRJ, koje su u prošlosti doživljavale slične bankrote kada nisu imale novca za dug MMF-u.

Ipak, ministri eurogrupe u utorak su najavili da će u srijedu ujutro na novim hitnim konzultacijama raspraviti novi prijedlog koji je stigao iz ureda grčkog premijera Alexisa Ciprasa, a koji je predložio sklapanje potpuno novog sporazuma o otplati dugova, javlja BBC. Prema tome prijedlogu, program bi trajao dvije godine, ali nije sasvim jasno je li riječ o konačnoj ideji, s obzirom da je Ciprasov ministar financija Yanis Varoufakis tijekom konzultacija eurogrupe navodno iznio i neke dodatne ideje, koje su bliže posljednjim prijedlozima samih kreditora, o kojima bi se Grci sljedeću nedjelju trebali izjasniti na referendumu.

Reuters

Cipras spreman odustati od referenduma?

Tijekom utorka Cipras je, prema tvrdnji malteškog premijera Josepha Muscata, eurogrupi ponudio o dustanak od referenduma u zamjenu za nastavak pregovora . Naime, u nedjelju bi se u Grčkoj trebao održati referendum na kojem će Grci reći jesu li za ili protiv  paketa financijske pomoći kreditora zajedno s mjerama štednje i reformama postavljenima kao uvjet.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pokušavao je jučer, u posljednjim satima prije isteka programa pomoći, Ciprasa nagovoriti na nešto sasvim drugo od onog što je Cipras predložio: na to da se vrati u pregovore koje je prekinuo kad je u petak kasno navečer objavio referendum, da prihvati posljednji prijedlog Trojke koji mu je predstavljen u petak i da vodi kampanju u kojoj od građana traži da na referendumu u nedjelju glasaju za takav sporazum.

Reuters

Tisuće ljudi prosvjedovalo za ostanak u eurozoni

Ispred parlamenta na trgu Syntagma unatoč prolomu oblaka održan je velik prosvjed, na kojem su se za razliku od prosvjeda u ponedjeljak kada su prosvjedovali protivnici dogovora Grčke s Europom i financijerima, ovaj put okupili oni koji zagovaraju ostanak Grčke u eurozoni i na nedjeljnom su referendumu spremni zaokružiti DA , odnosno prihvatiti uvjete koje Grčkoj daju međunarodni kreditori u zamjenu za nastavak financijske pomoći.

POGLEDAJTE VIDEO: Grci za ostanak u Europi

Pokretanje videa...

24SATA 00:18

U ponedjeljak su sve banke u Grčkoj zatvorene, a uvedene su mjere kontrole kapitala prema kojima je građanima dozvoljeno s bankomata jednokratno povući samo 60 eura. Prema nekim najavama, banke bi se ponovno mogle otvoriti u četvrtak, a u srijedu će umirovljenicima biti omogućeno podizanje mirovina s limitom od 120 eura.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu