Obavijesti

News

Komentari 91

ISIL na pragu pobjede na dva fronta, kod Kobanija i Bagdada

ISIL na pragu pobjede na dva fronta, kod Kobanija i Bagdada
8

Borci ISIL-a mogli bi kontrolirati područje od iračke prijestolnice Bagdada najmanje do sirijskog grada Raqqa. Slabo opremljene lokalne snage daju sve da bi se oduprli

VIDEO

Borci ISIL-a na pragu su pobjede na dva fronta - kod Bagdada te grada Kobanija. Slabo opremljene lokalne snage daju sve da bi se oduprli napadima. Vjeruje se da je pitanje trenutka kad će islamski ekstremisti preuzeti sirijski grad uz granicu s Turskom, javlja CNN.

Čelnici iračke provincije Anbar traže pomoć od američkih trupa u zaustavljanju napada islamista. ISIL kontrolira oko 80 posto provincije Anbar, rekao je župan Sabah Al-Karhout. Službena izvješća govore da su militanti opkolili Hadithu, najveći grad u provinciji Anbar, no još nije 'pao' u njihove ruke.

Padne li cijela provincija Anbar, sunitski ekstremisti će nadzirati područje od iračke prijestolnice Bagdada najmanje do sirijskog grada Raqqa. Riječ je o području koja se prostire po duljini od 350 milja.

Koalicijske snage predvođene SAD-om zračnim napadima su ubili najmanje 30 sumnjivih militanata u Iraku u naoružanom konvoju zapadno od grada Ramadi. Unatoč zračnim napadima, ISIL i dalje širi svoj utjecaj. U Iraku je regrutirao oko 10.000 boraca od Anbar provincije do Sirije i Mosula u sjevernom Iraku.

Službeni izvori navode da nije izgledno da će Bagdad pasti uslijed domino efekta.

Hagel: Kobani predstavlja veliki problem

Američki ministar obrane Chuck Hagel u subotu je rekao da je sirijski grad Kobani, koji je na udaru snažne ofenzive Islamske države (IS), veliki problem, ali da su zračni napadi ipak donekle pridonijeli potiskivanju džihadista, javlja ABC News.

- Činimo što možemo zračnim napadima kako bismo pomogli u potiskivanju ISIL-a i činjenica je da je tu ostvaren neki napredak. To je vrlo težak problem - rekao je Hagel u Santiagu.

Hagel je naglasio da će borba protiv džihadista ISIL-a, koji su zauzeli velike dijelove Sirije i Iraka, biti dugotrajna.

-To je dugotrajna operacija. Teško je i složeno, tražit će mnogo čimbenika. Surađujemo s (koalicijskim) partnerima - kazao je.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.