Obavijesti

News

Komentari 325

SAD i saveznici bombardirali uporište ISIL-a na istoku Sirije

SAD i saveznici bombardirali uporište ISIL-a na istoku Sirije
13

Saveznici su bombardirali 20-ak meta na istoku zemlje, ubili osam civila od čega troje djece te 50 al-Qaedinih militanata. ISIL je navodno znao da dolaze

VIDEO

Pentagon je potvrdio da je SAD sa saveznicima počeo bombardirati militante islamske države (ISIL) u Siriji. Kazali su da su poslali lovce, bombardere i ispalili nekoliko Tomahawk projektila s mora , no o ostalim detaljima glasnogovornik Pentagona nije smio govoriti s obzirom da akcija još traje.

Od ranog jutra stanovnici masovno bježe iz bombardiranog područja.

VIDEO

Većina napada na grad Raqqau

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

V ećina napada ciljala je Raqqau na istoku zemlje, no pogođeno je još barem 20 meta van grada. Navodno su pogodili kuću guvernera, jahački klub, poštu, centar za regrutaciju i bolnicu. SAD je naknadno objavio da su u napadima stradali borci ISIL-a, kampovi za obuku, sjedište, zapovjedne i kontrolne zgrade, skladište, financijski centar, kamioni za opskrbu i vozila s oružjem u okolici Ar-Raqqaha, Dayr az-Zawra, Al-Hasakaha i Abu Kamala.

Središnje zapovjedništvo američke vojske kazalo je da su izveli 14 napada.

BBC javlja da su članovi ISIL-a znali da se sprema napad te su cijelu noć evakuirali svoje prostorije.

U napadima su sudjelovali i arapski narodi, javlja CNN , i to Bahrein, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jordan. I Katar je navodno sudjelovao u planiranju operacije iako se ne zna da li su sudjelovali u samim akcijama.

VIDEO

SAD bez dozvole napao tuđi teritorij?

BBC ističe da se ovi napadi uvelike razlikuju od onih u Iraku jer su Iračani sami pozvali SAD da intervenira, a Sirija to nije učinila. Stoga je SAD bez dozvole i sporazuma napao tuđi teritorij.

SAD i saveznici kazali su da s predsjednikom Sirije Basharom al-Assadom , ne planiraju surađivati  jer ga drže odgovornim za velik broj ubijenih civila za vrijeme građanskog rata. Obama je također tražio dozvolu od Kongresa da obuči i naoruža sirijske pobunjenike za borbu protiv ISIL-a.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova kazalo je da su SAD o napadima obavijestile UN-ova predstavnika u Siriji, a s irijski ministar vanjskih poslova potvrdio je da mu je kolega iz SAD-a jučer najavio napad.

U Iraku i Siriji ISIL navodno ima 31.000 boraca

Prije dva tjedna predsjednik SAD-a zaprijetio je militantima kazavši da nigdje neće biti sigurni oni koji prijete Amerikancima te je obećao da će uništiti ISIL. Islamska država, također poznata i kao Isis ili Isil, preuzela je kontrolu nad područjem dijela Sirije i Iraka te proglasila kalifat. Uporište im je od prošle godine upravo u bombardiranom gradu. CIA pretpostavlja da u Iraku i Siriji imaju oko 31.000 boraca, javlja BBC.

Milijuni pobjegli u Tursku

Odrubljivanja glava, zarobljavanja i prijetnje masovnim ubojstvom iračkih vjerskih manjina, prestrašilo je stanovništvo koje je nahrlilo u Tursku. Samo tijekom vikenda južnu granicu Turske prešlo je oko 130.000 Kurda. Većina ih je iz grada Korbane u Siriji koji su također zauzeli militanti. Prije zadnjeg priljeva izbjeglica, u Turskoj ih je već bilo oko milijun.

Putin i Iran kritiziraju napade

O napadima se prije njihova početka oglasio i Vladimir Putin koji je glavnom tajniku UN-a kazao da SAD ne bi smjela krenuti u akciju bez suglasnosti Sirije. Smatra da su SAD Siriju napale zbog vlastitih geopolitičkih potreba , narušivši time suverenitet država u regiji što će samo podići tenzije i dodatno destabilizirati situaciju.

Iranski mediji danas javljaju o narušavanju sirijskog suvereniteta.

SAD se usput obračunao i sa al-Qaedom

U priopćenju je Središnje zapovjedništvo SAD-a kazalo i da su iskoristili priliku da zaustave predstojeće napade koje protiv njih i zapadnih država planiraju al-Qaedini veterani koji su se smjestili u Siriji. Navodno veterani, poznati kao grupa iz Khorasana, prave i testiraju improvizirane eksplozivne naprave te regrutiraju Zapadnjake da izvedu napade. U toj akciji sudjelovale su samo SAD, kazali su.

U napadima je poginulo 50 al-Qaedinih militanata u provinciji Aleppo, javlja Reuters. BBC je javio da su ubili i osam civila od čega troje djece.

Izrael srušio sirijski avion

Izrael je srušio sirijskog lovca iznad Golanske visoravni. Navodno je letjelica zalutala u izraelski zračni prostor. Pilot se uspio izbaciti, a avion je pao u plamenu. Ministar obrane  Moshe Yaalon kazao je da će Izrael reagirati na sve prijetnje bez obzira što su možda proizišle iz pogreške.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 325
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a