Obavijesti

News

Komentari 57

ISIL smaknuo Petera Kassiga; Krvnik 'Jihadi John' je ranjen?

ISIL smaknuo Petera Kassiga; Krvnik  'Jihadi John' je ranjen?
6

ISIL je objavio video smaknuća još jednog taoca. Istovremeno, pojavile su se informacije da je u savezničkom zračnom napadu ranjen maskirani 'krvnik' taoca

VIDEO

Jihadi John, Britanac koji je dekapitirao dva britanska i dva američka taoca koje je držao ISIL, ranjen je u jednom od zračnih napada američkih i iračkih snaga, piše Daily Mail

Paralelno s ovom informacijom, ISIL je objavio video brutalnog smaknuća još jednog taoca, američkog humanitarca Petera Kassiga (26), iako se tijekom svog boravka u Siriji preobratio na Islam i uzeo novo ime Abdul-Rahman. 

Kassig je zarobljen u 1. rujna 2013. godine na putu prema gradu Deir Ezzouru na istoku Sirije, piše RTNije jasno je li Kassiga smaknuo 'Jihadi John' ili se iza maske krije netko drugi.

Prije Kasiga, pogubljeni su američki novinari James Foley i Steven Sotloff, zatim humanitarac i sisački zet David Haines te humanitarac iz Manchestera Alan Henning.

'Krvnik' izbjegao smrt u bombardiranju podzemnog bunkera?

Vjeruje se kako je maskirani 'krvnik' s londonskim naglaskom prošle subote jedva izbjegao smrt u bombardiranju podzemnog bunkera u iračkom Al Qaima, gradu blizu granice sa Sirijom. Jihadi John tamo je bio na sastanku čelnika ISIL-a. 

- Svjesni smo informacija u medijima da je Jihadi John ranjen. Provjeravamo ih. U proteklih tjedan dana dobili smo istu informaciju od nekoliko izvora. No, budući da nemamo nikoga u Siriji, te je informacije teško potvrditi - službena je izjava glasnogovornika britanskog ministarstva vanjskih poslova. 

Ni, američka strana ne želi potvrditi informaciju, ali, kako kažu, iz sigurnosnih razloga.

Ne zna se je li on bio meta ili je 'slučajno' stradao

Inače, u tom zračnom napadu ranjeno je 40-ak pripadnika ISILa, a desetak ih je poginulo. Mediji su javljali kako je među ranjenima i čelni čovjek ISIL-a Abu Bakr Al-Baghdadi. No, sve do sada nije spomenuto da je i Jihadi John bio na tom istom sastanku. Također, ne zna se je li Jihadi John bio meta, ili je stradao samo zato što je bio na tom sastanku.

Na sastanku se okupilo barem 30 plemenskih starješina iz raznih dijelova Sirije i Iraka, te su se trebali zakleti na odanost Al-Baghdadiju

Medicinska sestra potvrdila da je Jihadi John među ranjenima

Daily Mailov izvor navodi da je Jihadi John, koji se predstavlja pod imenom Jalman Al-Britani, također bio na tom sastanku. To mu je potvrdila medicinska sestra iz bolnice u Deir-ez-Zouru, u koju je doveden. Rekla je da je na listi ranjenih pročitala Jalmanovo ime i dodala: 'To je onaj koji je masakrirao one novinare'.

Nije poznata težina njegovih ozljeda, ali se doznaje kako su  Jihadi Johna i Al-Bagdadija zajedno hitno dopremili u bolnicu. ISIL-ovci su tada preko razglasa na lokalnim džamijama od mještana zatražili da doniraju krv.

Nakon toga, Al-Bagdadija i ostale ISIL-ove ranjenike prebacili su u Siriju, u Raqqu, uporište ISIL-a. Odveli su ih u sirijske vojne barake, jer vjeruju da će podzemne medicinske prostorije, koje se nalaze ispod baraka, biti zaštita od novih zračnih napada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.