Obavijesti

News

Komentari 47

Istraga je usmjerena na pilote: Stariji je bio politički aktivist

Istraga je usmjerena na pilote: Stariji je bio politički aktivist
14

Tijekom istrage se pojavila i nova informacija da je al-Qa'ida planirala otmicu tog zrakoplova. Otmičari su ga navodno namjeravali usmjeriti na tornjeve Petronas

VIDEO

Indija je u nedjelju objavila da prekida potragu za nestalim Boeingom 777 zrakoplovne kompanije Malaysia Airlines, na zahtjev Malezije koja usklađuje operacije i  trebala bi dati nove upute. Malezijska policija je odbila pomoć Interpola u nastavku istrage.

Pokretanje videa...

24sataTV VIDEO

Malezijske vlasti objavile su u subotu da deaktiviranje sustava za komunikaciju na letu MH370 i njegova nagla promjena smjera prema Indijskom oceanu ukazuje na namjerni čin nekoga u avionu , koji je nastavio letjeti još sedam sati.

Domovi pilota zrakoplova Zaharija Ahmada Šaha i Fariqa Abdula Hamida su pretraženi i vlasti su usmjerile pažnju na njihovo psihološko stanje, obiteljski život te veze i poznanstva, prenosi Sky News.

Stariji pilot Šah bio protivnik vladajuće koalicije

Stariji od dvojice pilota, Šah (53), privukao je više pažnje od svojeg kolege Hamida (27). Šah je prema informacijama s njegove Facebook stranice bio protivnik vladajuće koalicije na Maleziji. Šah je navodno bio veliki  politički aktivist i nije krio svoju potporu opozicijskom lideru Anwaru Ibrahimu.

Njegove kolege su rekle da je namjeravao 7. ožujka na sudu pratiti slučaj protiv Ibrahima, samo nekoliko sati prije polijetanja nestalog aviona. Istražitelji još nisu potvrdili je li Šah zaista taj dan bio na sudu, piše Daily Mail.

Dan prije nestanka zrakoplova vođa malezijske opozicije, Anwar Ibrahim, osuđen je za sodomiju i dobio je zatvorsku kaznu u trajanju od pet godina. Tu presudu su malezijska opozicija i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nazvale političkim progonom. Nagađa se da je Šah bio nezadovoljan presudom.

Šah je živio u istoj kući, blizu aerodroma u Kuala Lumpuru, sa suprugom iako su bili razvedeni. Par ima troje djece. Susjedi ga opisuju kao susretljivog i pomalo ekscentričnog šmokljana koji je u kući imao simulator leta , što je bio samo znak koliko voli svoj posao. Policija je kazala kako u tome nema ništa neobično, a sve računalne igre simulatora leta u Šahovom domu su temeljito pregledane.

Mlađi pilot Hamid "Romeo" iz pilotske kabine

U Malasya Airlinesu ističu kako ne vjeruju u to da je Šah sabotirao zrakoplov, a neki njegovi kolege poručili su putem medija kako on nije niti politički radikal, niti suicidalna osoba.

Za mlađeg pilota, Hamida , već je objavljeno u medijima kako se radi o "Romeu" iz pilotske kabine , koji je volio dovoditi atraktivne djevojke u kabinu i zabavljat se s njima tijekom leta.

Al-Qa'ida je planirala otmicu malezijskog zrakoplova?

Tijekom istrage se pojavila i nova informacija da je al-Qa'ida planirala otmicu tog zrakoplova.

Policija istražuje navode nekadašnjeg pripadnika al-Qa'ide Saajida Badata koji je prošli utorak rekao da su četvorica ili petorica muškaraca iz Malezije skovala plan otmice aviona . Navodno su u kabinu  trebali ući detonacijom bombe, koju bi jedan od njih sakrio u svojoj obući, piše Daily Telegraph.

Badat je rekao da se u Afganistanu susreo sa skupinom malezijskih džihadista, od kojih je jedan bio pilot, te  im je uručio cipelu opremljenu skrivenom bombom. Ideja o otmic i, kako je Badat izjavio, je d ošla od Khalida Sheikha Mohammeda, kojega Amerikanci drže glavnim operativcem napada 11. rujna na tornjeve WTC-a u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu. On je posljednjih desetak godina smješten u Guantanamu.

Sigurnosni stručnjaci pogledali su dokaze koje je iznio Badat, te su zaključili da su njegove tvrdnje vjerodostojne.

Potvrdi li se scenarij koji je iznio Saajid Badat, vrlo je vjerojatno da su pilot i kopilot malezijskog aviona onesposobljeni te da su letjelicu preuzeli teroristi, a da su avion možda htjeli iskoristiti na sličan način kao i 11. rujna. Moguće je da su im u ovom slučaju mete trebali biti tornjevi blizanci tvrtke Petronas u malezijskoj prijestolnici Kuala Lumpuru, koji su od 1998. do 2004. godine bili na samom vrhu liste najviših zgrada na svijetu.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.