Obavijesti

News

Komentari 75

'Izbjeglice su plovile bez ičega. Spasili smo ih u zadnji tren...'

'Izbjeglice su plovile bez ičega. Spasili smo ih u zadnji tren...'
3

Ovo nije prvi put: Brod s hrvatskom posadom naišao je u četvrtak oko 60 nautičkih milja od Tripolija na brod pun Sirijaca i Libijaca. Među njima je bilo djece i žena

VIDEO

Ovo je česta pojava na hrvatskoj platformi Zagreb 1 u Libiji. Gotovo svaki dan prolaze gumenjaci i brodovi za Italiju. Svi dehidrirani i izgladnjeli, rekao nam je čitatelj koji je poslao fotografiju imigranata.

On je s Inine istraživačke naftne platforme locirane u libijskim vodama 14. kolovoza snimio fotografiju spašavanja nekoliko stotina izbjeglica iz Sirije, Libije i ostalih afričkih zemalja. Dva dana su proveli na moru bez ičega. Među njima bilo je 36 žena i tri bebe. Brod, koji prema neslužbenim informacijama radi za drugu multinacionalnu naftnu kompaniju, "pokupio" ih je 60 nautičkih milja od Tripolija. 

- Često nemaju goriva da dođu do Italije. Procjenjuje se da ih se utopi nekoliko puta više nego što ih se spasi. Najčešće su u prenatrpanim plovilima bez zaliha hrane i vode. Njihov broj rapidno se povećava u posljednje vrijeme - rekao je čitatelj koji je želio ostati anoniman.

Inače, talijanska obalna straža u srijedu i četvrtak spasila je čak 432 emigranta iz Afrike u dvije odvojene operacije. Prvo su u srijedu spasili čamac na kojemu je bilo 90 ljudi, a potom su u četvrtak, nakon poziva u pomoć koji je došao iz Malte, pronašli 342 izbjeglica natrpanih na brodu koji je umalo potonuo. Talijanska obalna straža je samo ovaj tjedan spasila više od 2000 emigranata koji su se utapali u moru. U bolji život u Europu uglavnom kreću iz Sirije, no ima ih i iz Eritreje te Somalije.

Prije nešto više od mjesec dana, 30. lipnja, hrvatska posada na brodu Kehoe Tide imala je odlučujuću ulogu u spašavanju 214 emigranata, među kojima je bilo 23 djece i tri trudnice. I oni su se u prenakrcanom brodiću kretali prema Italiji. Brodom, koji radi na stand byu za hrvatsku platformu Zagreb 1, zapovijeda Riječanin kapetan Željko Vuković, zajedno s drugim časnikom, također Riječaninom Bojanom Tasićem.

- Kad smo ih pronašli, bili su izgoreni od sunca, dehidrirani i u lošem stanju. U dogovoru s Talijanima uzeli smo ih na brod i tretirali im opekline od sunca koje su bile izrazito jake - kazao je tada Vuković.

Ista posada je početkom svibnja spasila 142 emigranata iz mora između Libije i Italije.

Nekoliko dana prije toga posada broda Glory Sky pod zapovjedništvom kapetana Gojka Milankovića iz Dubrovnika, uz kojega je na brodu još jedan Hrvat, upravitelj stroja Dinko Brčić iz Korčule, spasila je 50 nautičkih milja od libijske obale 222 emigranta iz Afrike, među kojima je bilo više žena i djece.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.