Obavijesti

News

Komentari 19

Izbori u Grčkoj: Neonacistička stranka ipak ulazi u parlament

Izbori u Grčkoj: Neonacistička stranka ipak ulazi u parlament
5

Na drugom mjestu je s 16,7 posto glasova stranka Syriza koja se protivi uvjetima za spašavanje Grčke koje su postavili EU i MMF. Grčku čekaju dugi pregovori

VIDEO

U nedjelju su i u Grčkoj održani parlamentarni izbori. Vladajuća koalicija je poražena. Tako su konzervativna Nova demokracija i socijalistička stranka PASOK, koje dominiraju grčkom politikom već desetljećima, osvojile zajedno manje od 35 posto glasova. Nova demokracija je nakon 97 posto prebrojanih glasova prva no osvojila je samo 19 posto glasova što je oštar pad prema 33,5 posto osvojenih na prošlim izborima. Stranka PASOK je na ovim izborima osvojila samo 13,3 posto glasova, javlja CNN. To znači da te svije stranke ne mogu formirati koaliciju. 

Najveće iznenađenje izbora je Radikalna lijeva koalicija (Syriza) koja je osvojila 16,7 posto glasova. Ta je stranka pak najavila kako će se protiviti uvjetima za spašavanje Grčke koje su postavili EU i MMF. Njihov je čelnik Alexis Tsipras izjavio prije izbora rekao kako bi se njemačka kancelarka Angela Merkel trebala brinuti. 

Na četvrtom je mjestu Nezavisna stranka koja je osvojila 10.6 posto glasova. I ta se stranka protivi dogovoru s Europskom unijom i MMF-om. 

Ekstremno desna neonacistička stranka Zlatna zora (Golden Dawn) osvojila je sedam posto glasova, što je nešto više nego što su joj predizborne ankete predviđale. Na prijašnjim izborima ta je stranka osvojila samo 0,3 posto glasova. 

Politički analitičari predviđaju kako Grčku čekaju dugi i teški pregovori o osnivanju buduće vlade. Ako se većinska koalicija ne uspije dogovoriti, Grci će se vjerojatno vratiti na birališta prije ljeta. 

CNBC zaključuje kako bi to pridonijelo velikoj nesigurnost u eurozoni u vrijeme kada dužnički problemi Španjolske već drže tržišta na rubu, zaključuje CNBC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik
UMRO U 66. GODINI

Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik

Godinama je bio jedan od najbližih suradnika Milana Bandića i čovjek koji je ustrojio i vodio Zagrebački holding.