Obavijesti

News

Komentari 259

Syriza pobijedila na izborima: 'Grčka okreće novu stranicu'

Syriza pobijedila na izborima: 'Grčka okreće novu stranicu'
12

Zatvorena su birališta. Obrađeno je 61,92 posto biračkih mjesta. Syriza je osvojila 36,07 posto glasova te trenutno ima 149 zastupnika. Samaras je priznao poraz

VIDEO

Odmah po zatvaranju birališta u Grčkoj, prve izlazne ankete pokazivale su kako je najviše glasova dobio favorit, tj. koalicija radikalne ljevice Syriza. Ubrzo su i rezultati izbora pokazali predviđanja anketa.

Obrađeno je 61,92 posto biračkih mjesta. Syriza je osvojila 36,07 posto glasova te trenutno ima 149 zastupnika. Nova demokracija prikupila je 28,12 posto glasova te ima 77 zastupnika. Zlatna zora na trećem je mjestu s 6,34 posto i 17 zastupnika. Potami ima zastupnika manje i 5,90 posto osvojenih glasova.

'Nada je ispisala povijest'

Čelnik pobjedničke stranke Alexis Tsipras je na početku obraćanja građanima kazao kako je Grčka iza sebe ostavila očaj i štednju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Danas je grčki narod ispisao povijest. Nada je ispisala povijest. .. Grčka okreće novu stranicu . Napuštamo surovost katastrofe i straha, odlučno je kazao Tsipras.

-Nema gubitnika i dobitnika. Oni koji su poraženi su elita i oligarsi... mi ponovno vraćamo naše dostojanstvo i suverenitet . Dobili smo mandat za nacionalnu obnovu.

Pokretanje videa...

24sata 00:46

Samaras priznao poraz

Premijer Antonis Samaras priznao je poraz i nazvao Tsiprasa te mu čestitao na pobjedi.

Samaras je u svom govoru kazao kako je njegova vlada morala poduzeti teške odluke te da su napravili i neke pogreške, no inzistirao je da su uspjeli usmjeriti zemlju na put izlaska iz krize.

- Moja savjest je čista. Grčki naord je odlučio i mi poštujemo njegov izbor, kazao je Samaras

REUTERS/PIXSELL

Novi uvjeti programa štednje

Syriza, koja je kampanju vodila uz geslo 'Dolazi nova nada', obećala je da će pregovorima dogovori ti nove uvjete grčkog programa štednje koji joj u zamjenu za spasonosne kredite diktiraju Međunarodni monetarni fond, Europska unija i Europska središnja banka te inzistirati na otpisu velikog dijela grčkog duga od 320 milijardi eura, odnosno 170 posto BDP-a.

Tsipras je u kampanji obećao i povećanje javne potrošnje, opoziv mjera štednje, veće mirovine i veću minimalnu plaću , poništenje mnogih strukturnih reformi i uvođenje poreza bogatima, te zaustavljanje privatizacije.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 259
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...