Obavijesti

News

Komentari 2

Japanci odlučili: Gasimo četiri reaktora u nuklearnoj elektrani

Japanci odlučili: Gasimo četiri reaktora u nuklearnoj elektrani
7

Čelnici kompanije TEPCO na konferenciji su objavili kako kako prestaju koristiti četiri reaktora u Fukushimi. Javnosti su se ispričali zbog izazvane nuklearne krize

VIDEO

Tvrtka Tokio Electric Power Co. u srijedu je objavila kako četiri reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima više neće koristiti, piše Kyodo News. Tajnik kabineta vlade Yukio Edano na konferenciji je rekao kako bi svih šest reaktora u 40 godina staroj elektrani trebalo prestati koristiti. Čelnik kompanije koja upravlja nuklearkom, Tsunehisa Katsumata, javnosti se ispričao zbog zabrinutosti koju su izazvale eksplozije i curenje radioaktivne vode. Rekao je kako su reaktori previše oštećeni da bi nastavili raditi. 

- Nećemo imati izbora nego da iz uporabe izbacimo reaktore 1, 2, 3 i 4 - rekao je Katsumata. 

Istovremeno se ispred sjedišta kompanije u Tokiju okupilo stotinjak prosvjednika koji su izvikivali kako ne trebaju nuklearne elektrane te TEPCO-u poručili da preuzme odgovornost za nuklearnu krizu. 

Čelnici IAEA-e najavili su kako će u lipnju na sastanku u Beču raspravljati o nuklearnoj sigurnosti.

Radijacija u selu 40 km od Fukushime

U selu 40 kilometara sjeverozapadno od nuklearne elektrane Fukushima zabilježena je radijacija veća od razine za evakuaciju stanovništva, javlja AFP. Selo se nalazi izvan zone radijusa 30 kilometara oko Fukushime, koju je japanska vlada odredila kao zonu u kojoj se stanovništvu ne preporučuje da izlazi iz domova. 

- Prve procjene pokazuju da je jedan od evakuacijskih kriterija IAEA-e premašen u selu - rekao je Denis Flory, šef za sigurnost Agencije za nuklearnu energiju.

Dodao je kako IAEA nije pozvala na proširenje zone koju je odredila japanska vlada. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"