Obavijesti

News

Komentari 345

Konačan mir? 'Prekid vatre u Ukrajini od 15. veljače u ponoć'

Konačan mir? 'Prekid vatre u Ukrajini od 15. veljače u ponoć'
23

Ruski i ukrajinski predsjednik te posrednici njemačka kancelarka i francuski predsjednik dogovorili su prekid vatre u Ukrajini kao i povlačenje teškog oružja

VIDEO

Nakon maratonskih pregovora koji su trajali više od 17 sati u Minsku je postignut dogovor oko ukrajinske krize . Dogovoren je prekid vatre koji bi trebao početi 15. veljače, a dogovoreno je i povlačenje teškog oružja. Objavio je to ruski predsjednik Vladimir Putin dok je Angela Merkel naglasila da primirje počinje u nedjelju točno u ponoć.

- Ovo nije bila najbolja noć u mojem životu, ali smo uspjeli postići dogovor oko stvari koje su najvažnije - rekao je Putin i dodao da su pregovori trajali tako dugo jer se "Kijev nije bio voljan dogovoriti s vođama samoproglašenih republika na istoku zemlje". Rekao je i da se to u budućnosti mora promijeniti.

Također čelnici četiriju država su potvrdili da respektiraju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Povlačenje oružja bi trebalo početi dva dana nakon prekida vatre i trebalo bi trajati najviše 14 dana.

Njemačka kancelarka je rekla da još ima "jako puno posla oko mira u Ukrajini, ali da im današnji dogovor daje nadu".

RT javlja da su Porošenko i vođe samoproglašenih republika na istoku Ukrajine potpisali sporazum. Navodno je Putin morao napraviti pritisak na vođe pobunjenika da pristanu na prekid vatre. Porošenko je rekao da su dogovorili da će se strane snage povući s ukrajinskog teritorija. Rusi tvrde da su Ukrajinci također pristali na povlačenje svoje vojske s područja gdje traju sukobi. Porošenko tvrdi i da bi Kijev trebao preuzeti kontrolu nad rusko-ukrajinskom granicom do kraja godine.

Wikipedia

Neće biti daljnjih sankcija za Rusiju?

Europska unija neće u četvrtak raspravljati o daljnjim sankcijama Rusiji ako Angela Merkel i Francois Hollande budu zadovoljni ishodom pregovora u Minsku, rekao je premijer Finske Alexander Stubb.

Putin će pustiti otetu vojnikinju?

Nakon dogovora u Minsku se pojavila informacija da je Porošenko rekao kako je Putin obećao pustiti Nadiju Savčenko (34). Riječ je o ukrajinskoj vojnikinji koju su u lipnju prošle godine zarobili separatisti za vrijeme bitke oko Luganska. Mediji javljaju i da je dogovoreno da će obje strane pustiti sve taoce.

Pregovori trajali cijelu noć

Mirovni pregovori oko krize u Ukrajini koji su počeli u srijedu navečer trajali su cijelu noć. Nakon više sati "rata živaca"  u četvrtak ujutro pojavila se informacija da bi čelnici Rusije i Ukrajine mogli uskoro potpisati dokument kojim će se konačno prekinuti sukobi. Reuters javlja da bi prema sporazumu, koji će se potpisati, primirje u Ukrajini trebalo početi 15. veljače, a bit će navodno dogovoreno povlačenje teškog oružja i stvaranje tzv. tampon zone.

Pokretanje videa...

Reuters 01:09

No oko 8 sati iz sale u kojoj se vode pregovori je izašao ukrajinski predsjednik Petro Porošenko koji je rekao da "nema dobrih vijesti" jer su "ruski uvjeti za Ukrajinu neprihvatljivi". No naglasio je da i dalje postoji nada za dogovor.

U Minsk su u četvrtak ujutro stigli i vođe samoproglašenih Republika Donjeck i Lugansk Aleksandr Zakharčenko i Igor Plotnitski , javlja RT. No prema prvim najavama mirovni sporazum su trebali potpisati čelnici Njemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske, a onda su ga trebali poslati proruskim separatistima da ga i oni potpišu.

Proruski pobunjenici u Minsku traže da ukrajinske snage napuste svoje položaje u Debaltsevu. Debaltsevo se nalazi duboko u teritoriju koji kontroliraju pobunjenici, ali je okruženo ukrajinskim snagama i oko njega se zadnjih nekoliko tjedana vode žestoke borbe. Navodno su separatisti odbili potpisati sporazum o prekidu vatre.

Posrednici Njemačka i Francuska

Podsjetimo, ruski i ukrajinski predsjednik Vladimir Putin i Petro Porošenko su se sastali u Minsku, a  posrednici u pregovorima su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande .

Oštri pregovori: Rusi ne žele nadzor granice

Pregovori su, javljaju mediji bili oštri. Rusi , naime, traže amnestiju za separatiste , a sporan im je i međunarodni nadzor rusko-ukrajinske granice . Nadzor bi značio da Rusija više neće moći slati oružje u Ukrajinu što Putinu nikako ne odgovara pa Rusija traži da se takav nadzor uvede tek za nekoliko godina. To je, pak, Ukrajini potpuno neprihvatljivo. S druge strane, Ukrajina očekuje potpisivanje sporazuma koji bi im dao suverenitet i teritorijalni integritet.

"Ako pregovori propadnu, novi neće biti tako skoro"

Nadam se da će danas dogovor biti postignut jer ako pregovori ne uspiju, novi se neće tako skoro voditi, a to znači da će se rat nastaviti i da će civili i dalje ginuti, rekao je Aleksej Puškov predsjednik vanjskopolitičkog odbora ruske Dume .

Najmanje jedan poginuli u bombardiranju bolnice

Dok su u Minsku trajali pregovori u srijedu navečer bombardirana je bolnica u Donjecku . Poginuo je najmanje jedan čovjek. Riječ je o pješaku koji je hodao ispred bolnice. U zgradi je ozlijeđena jedna djelatnica bolnice, a pet pacijenata je evakuirano iz dijela bolnice koji je planuo nakon bombardiranja.

Nekoliko sati prije toga ruski separatisti su bombardirali grad Kramatorsk. U napadu je poginulo šestero civila.

Osim toga, vlast u Kijevu tvrdi da je tijekom noći na četvrtak 50 ruskih tenkova ušlo u Ukrajinu. Kažu da je preko granice prebačeno i ostalo teško naoružanje među kojima je i 40 raketnih sustava koje su pobunjenici prebacili u regiju Lugansk.

Hitna odvezla novinarku

Novinari cijelu noć čekaju rezultate pregovora u Minsku. U četvrtak prijepodne novinarku Interfaxa je hitna odvezla u bolnicu zbog iscrpljenosti, javljaju RIA Novosti. Za razliku od političara koji stalno dobivaju hranu i različita pića, novinari nisu te sreće.

MMF i Ukrajina potpisali sporazum "težak" 17,5 milijardi dolara

Dok traju pregovori u Minsku Međunarodni monetarni fond i Ukrajina su potpisali sporazum "težak" 17,5 milijardi dolara na period od četiri godine. Paket pomoći Kijevu sada iznosi ukupno 40 milijardi dolara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 345
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.