Obavijesti

News

Komentari 254

Legnuli na tračnice: Micala ih policija, vikali 'Nećemo logor'

Legnuli na tračnice: Micala ih policija, vikali 'Nećemo logor'
30

Mađarska policija povukla se u četvrtak ujutro sa željezničkog kolodvora Keleti u Budimpešti. Uveli su izvanredni vlak koji će izbjeglice dovesti do granice s Austrijom

VIDEO

Mađarska policija je zaustavila u Bicskeu vlak s izbjeglicama koji je bio na putu iz Budimpešte prema mjestu Šopronu na granici s Austrijom.

U Bicskeu su počeli prazniti vlak dok su očajne izbjeglice lupale po prozorima i vikali "Ne logor, ne logor". Neki od njih, uključujući i žene s malom djecom, legli su na tračnice. Policija ih je silom morala micati. Nakon natezanja s policijom, izbjeglice su se ponovno vratile u "posebni vlak".

U tom gradu postoji prihvatni centar za izbjeglice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
REUTERS/PIXSELL

Mađarska policija povukla se u četvrtak ujutro sa željezničkog kolodvora Keleti u Budimpešti te izbjeglicama dopustila da uđu unutra, javlja BBC.

POGLEDAJTE VIDEO: Novi vlakovi krenuli iz Makedonije

Pokretanje videa...

24sata Video 00:18

Fotograf Reutersa kazao je da su ljudi odmah nahrupili prema zgradi kolodvora, pokušavajući zajedno s djecom ući u vlakove, kroz vrata, ali i kroz prozore. No, iz mađarskih željeznica ubrzo su objavili da s kolodvora Keleti do daljnjega neće biti izravnih vlakova za zapadnu Europu. Ipak, kasnije se pojavila informacija  da su uvedeni izvanredni vlakovi koji će izbjeglice odvesti u Austriju, piše OE24. Mediji pišu da će u četvrtak iz Budimpešte krenuti jedna vlak i da će on odvesti izbjeglice do Šoprona koji je na granici s Austrijom. Vlak tamo moraju preuzeti austrijske vlasti.

REUTERS/PIXSELL

Podsjetimo, u utorak ujutro izbjeglicama je zabranjen pristup kolodvoru nakon što ih se nekoliko stotina ukrcalo u vlakove za Austriju i Njemačku. Od tada izbjeglice, mašući kupljenim kartama, prosvjeduju pred kolodvorom uzvikujući "Sloboda" i "Želimo u Njemačku". Neki od njih prijetili su da će započeti štrajk glađu.

POGLEDAJTE VIDEO: Policija zaustavljala prolazak izbjeglica

Pokretanje videa...

24sata Video 00:14

Orban: Izbjeglička kriza je njemački problem

Viktor Orban, premijer Mađarske, je u četvrtak u Bruxellesu poručio kako "izbjeglička kriza nije europski problem" nego je to isključivo "njemački problem". Rekao je i da izbjeglice ne žele ostati u Mađarskoj nego da svi žele stići u Njemačku. Orban je u četvrtak ujutro telefonski razgovarao s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o izbjeglicama koje se nalaze na granici Makedonije i Srbije.

REUTERS/PIXSELL

U Mađarskoj rođene dvije bebe

Mađarska je konačno dopustila izbjeglicama ulazak na željeznički kolodvor Keleti u Budimpešti, no vlakovi i dalje ne voze.

Usred izbjegličke krize na kolodvoru Keleti ovoga su tjedne rođene dvije bebe, maleni Sadan čije ime znači "sklonište" i malena Shems, čije ime znači "nada".

Kako piše Daily mail , maleni Sadan se četiri dana nakon dolaska na svijet i dalje sa svojim roditeljima nalazi na istom kolodvoru u Budimpešti, dok se malena Shems samo dan nakon poroda uspjela s majkom ukrcati u vlak prema Njemačkoj. Ondje su obje dobile i odgovarajuću medicinsku skrb.

Screenshot/SkyNews

Izbjeglicama upisuju brojeve na ruku

U utorak su češki policajci markerima upisali brojeve na rukama 214 izbjeglica, većinom sirijskih, koji su privedeni u vlakovima na granici iz smjera Austrije i Mađarske.

Iako češke vlasti tvrde da na taj način lakše evidentiraju članove istih obitelji , pobunili su se odvjetnici i humanitarci. Naime, u zemljama istočne Europe takav policijski postupak podsjeća na nacističko tetoviranje brojeva na ruke zatočenika koncentracijskih logora , javlja Independent.

Glasnogovornica češke policije Katerina Rendlova kazala je da izbjeglice obično dobiju broj na komadiću papira, no da ih često izgube. Dodala je da su izbjeglice pristale na upisivanje broja na ruku jer znaju da je to u njihovu interesu.

REUTERS/PIXSELL

Rekordan broj tražitelja azila

U kolovozu je zabilježeno 104.460 tražitelja azila koji su došli u Njemačku, objavile su u srijedu službe u Bavarskoj navodeći da je to dio dosad nezabilježenog vala izbjeglica i migranata u toj zemlji.

POGLEDAJTE VIDEO: Najveće prihvatne točke izbjeglica

Pokretanje videa...

24sata Video 00:27

Od siječnja do kolovoza registrirano je 413.535 osoba u Easy sistemu, koji se koristi za registraciju izbjeglica i migranata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 254
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje