Obavijesti

News

Komentari 60

Kapetan: 'Žao mi je. Bio sam u strahu da će putnici otplutati'

Kapetan: 'Žao mi je. Bio sam  u  strahu da će putnici otplutati'
9

Obalna straža je preporučila evakuaciju broda pet minuta nakon što su dobili poziv u pomoć. No, jedan je član posade rekao kako je kapetan čekao punih 30 minuta

VIDEO

Lee Joon-seok (69) , k apetan južnokorejskog trajekta koji je potonuo prije nekoliko dana rekao je da nije odmah naredio evakuaciju putnika zato što je bio u strahu da bi mogli otplutati . Kapetana su u petak uhitili zajedno s još dva člana posade, javlja BBC .

Ronioci su u subotu navodno ugledali tri tijela unutar broda, ali ih nisu uspjeli izvući.

VIDEO

Još uvijek se traga za 273 ljudi, većinom djece. Za sada je potvrđena smrt 32 ljudi, a spasila su se 174 putnika .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ispričavam se svim ljudima Južne Koreje što sam im uzrokovao nemir, a obiteljima žrtava se klanjam - rekao je kapetan i ispričao što se dogodilo.

Čekao s evakuacijom jer je 'struja bila jaka, a more hladno'

- Posadi sam zadao upute i rutu te sam na kratko otišao u svoju kabinu i tada se potapanje dogodilo. Struja je bila iznimno jaka, a temperatura mora hladna . Mislio sam ako ljudi napuste trajekt bez prave procjene, ako nemaju prsluk za spašavanje, pa čak i da ga imaju, otplutali bi i bili suočeni s mnogo drugih teškoća - rekao je kapetan.

Mislio je da im je bolje da ostanu na brodu dok ne stignu spasioci, no oni još nisu došli do njih kad je trajekt počeo tonuti.

Kapetana će optužiti za nemar na dužnosti i kršenje pomorskih zakona .

VIDEO

Istražuje se zašto je kapetan naložio oštar okret trajekta koji je izazvao prevrtanje, te se ispituje da li bi ranija naredba za evakuaciju spasila živote.

Snimka s broda pokazuje kako članovi posade daju instrukcije putnicima da ostanu na brodu, iako se on već drastično nagnuo na jednu stranu.

Kormilar: Pogriješio sam, ali skrenuo je jače nego što je trebao

Cho joon-ki , član posade koji je u to vrijeme bio za kormilom, također je uhićen. On je kazao kako je brod reagirao neočekivano.

- Napravio sam grešku, ali je brod skrenuo jače nego što je trebao - rekao je on.

Prema dokumentima koje je na uvid dobio AP, službenici Obalne straže preporučili su potpunu evakuaciju broda pet minuta nakon što je upućen poziv za pomoć. No, jedan je član posade rekao kako je kapetan čekao punih 30 minuta prije nego što je naložio evakuaciju .

Razlozi prevrtanja: Ili se pomaknuo teret ili je udario u stijenu

Neki stručnjaci smatraju kako je oštar okret mogao pomaknuti teški teret na brodu što ga je destabiliziralo, dok drugi misle da je potapanje moglo uzrokovati udar u neku podvodnu stijenu.

Spasilačke operacije se nastavljaju i dalje, ali dužnosnici govore kako je vidljivost iznimno slaba, a jake struje im dodatno otežavaju posao .

Trajekt Sewol plovio je od Incheona do otoka Jejua. Prevrnuo se i potonuo unutar samo dva sata.

Postavit će mreže oko broda da tijela ne otplutaju

Službenici kažu da upumpavaju zrak u brod kako bi pomogli ljudima koji su još uvijek zarobljeni unutra, ali i kako bi ga  uzdigli na površinu.

Choi Sang-hwan, zamjenik direktora obalne straže, rekao je da će postaviti mreže oko broda kako bi spriječili tijela da otplutaju.

Obiteljima pokazali snimke iz utrobe broda

Obitelji više od 200 ljudi, većinom djece, za kojima se još uvijek traga su očajni i bijesni . Zahtijevaju da se trajekt odmah podigne i fizički napadaju dužnosnike, no nada da će se pronaći preživjeli sve više blijedi.  Tugujućim roditeljima i drugoj rodbini, koji su okupljeni u gimnaziji u luci Jindo, koja je pretvorena u spasilački centar, po prvi puta su pokazane mutne video snimke iz utrobe broda. Na snimkama se nije moglo vidjeti niti jedno tijelo .

- Molim vas, podignite brod kako bi mogli tijela izvući van - zamolila je jecajući jedna žena čija se kćer smatra nestalom.

Tri dizalice na mjestu potonuća: Čekaju se bolji vremenski uvjeti

Tri dizalice su upućene prema mjestu potonuća, no još nisu počele s radom jer ronioci još nisu uspjeli ući u brod zbog iznimno jake struje i mutne vode, javlja Reuters .

- Podizanje broda ne znači da ćemo ga kompletnog podići na površinu, već ga možemo podići tek za dva do tri metra od dna .

Zamjenik ravnatelja škole se spasio i zatim objesio

Među putnicima koji su se uspjeli spasiti je i Kang Min-gyu (52) , zamjenik ravnatelja srednje škole u koju idu stradala i nestala djeca.

On se u subotu objesio. Pronašla ga je policija i objavila dio njegovog oproštajnog pisma.

- Spalite moje tijelo i prospite prah na mjestu gdje je trajekt potonuo. Možda ću tako biti učitelj nestaloj djeci u mom idućem životu - napisao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina