Obavijesti

News

Komentari 169

Kardinali ne žele Ratzingera u Vatikanu: Bit će samo smetnja

Kardinali ne žele Ratzingera u Vatikanu: Bit će samo smetnja
5

Favorit za nasljednika, kardinal iz Gane, 64-godišnji Peter medijima je već opisao svoje papinstvo. Kazao je da bi to bio njegov najveći životni izazov, ako ga izaberu

VIDEO

Na papu Benedikta XVI. stvara se pritisak da ode iz Rima nakon umirovljenja kako se ne bi miješao u rad svog nasljednika, doznaje Daily Mail

Sve je više dokaza o zabrinutosti nekoliko kardinala koji ne žele da Ratzinger nakon umirovljenja živi i radi u Rimu, odnosno u stanu unutar vatikanskih zidina. Zgrada u kojoj bi trebao živjeti sagrađena je 1992. godine, a u njoj su bile smještene časne sestre. 

Nakon objave o povlačenju na četverokatnici se provode intenzivni radovi i renoviranje kako bi se Ratzinger sa svojoj poslugom mogao useliti. Dio kardinala navodno strahuje da će Ratzingerova blizina ometati papinstvo novog poglavara katoličke Crkve. 

Kako piše ugledni talijanski list Corriere della Serra, neki kardinali vjeruju kako je Papina objava o povlačenju pogrešna te da bi trebao još jednom razmisliti. Predvodnik takve struje je nadbiskup Rino Fisichella. Corriere piše kako Fisichella zastupa i stav da bi Ratzinger trebao živjeti izvan vatikanskih zidina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Još nije potpuno jasno kakav će biti status pape Benedikta XVI. nakon što odstupi 28. veljače u 20 sati, a komentator američkog National Catholic Reportera rekao je kako bi 'možda bilo najbolje da Benedikt preseli u neki samostan u rodnoj Njemačkoj'. 

Specijal: Odlazak Benedikta XVI.

Kardinal Turkson: Ako me izaberu, to će biti moj životni izazov

Kardinal iz Gane, 64-godišnji Peter Turkson, bio je jedan od prvih kandidata o kojemu su se mediji raspisali kao mogućem favoritu za novog Papu. U kratkom razgovoru s medijima pojasnio je kakvo bi moglo biti njegovo papinstvo.

Novi Papa će trebati zadržati čvrstu katoličku doktrinu, a istovremeno osigurati da Crkva ide ukorak s neprestanim promjenama koje se zbivaju u svijetu, rekao je kardinal Turkson

- Budem li izabran, to će biti moj najveći životni izazov. Trebat će zadržati čvrstu katoličku doktrinu, a istovremeno osigurati da Crkva ide ukorak s neprestanim promjenama koje se zbivaju u svijetu - rekao je Turkson koji bi, ako bude izabran, mogao biti prvi crni Papa u povijesti katoličke Crkve. Istaknuo je kako bi u svome radu želio ostaviti trag. 

- Svaki papa želi ostaviti svoj trag, ne želi ''obuti tuđe cipele'', već sam tražiti svoj put - kazao je kardinal Turkson. 

Dodao je i kako će prioritet novog Pape biti ponovna uspostava i popravljanje slike Crkve koja je teško narušena nedavnim skandalima.

- Za mene odabir pape iz južnih dijelova svijeta poput Afrike, Latinske Amerike ili Azije uopće ne bi bio iznenađenje. Crkva u Latinskoj Americi postoji dugo godina i ne možemo se pretvarati da vodstvo ne postoji - zaključio je Turkson. 

Inače, kardinal Peter Turkson bio jedan od miljenika pape Benedikta XVI., a i danas zauzima važno mjesto u rimskoj kuriji, piše The Australian.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 169
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a