Obavijesti

News

Komentari 0

Kriza na vrhuncu: Je li ovo put prema trećem svjetskom ratu?

Kriza na vrhuncu: Je li ovo put prema trećem svjetskom ratu?
8

U Siriji je nastao sukob u kojem svatko ima neprijatelje i prijatelje na suprotnim stranama. Baš tako i izgleda svjetski rat: čudni saveznici, suprotstavljeni planovi...

VIDEO

Turci su u utorak srušili ruski avion iznad Sirije i opasno zaoštrili sukob koji se širi sve brže i nepredvidljivije, piše CNN u članku pod naslovom "Zašto ovo ne bi mogao biti početak Trećeg svjetskog rata?"

Ovo je prvi put u povijesti da je jedna NATO članica srušila sovjetski ili ruski zrakoplov. Da se to dogodilo tijekom Hladnog rata sigurno bi dovelo do nuklearnog rata. Nakon incidenta Vladimir Putin je tražio hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a, a NATO je sazvao hitan sastanak. 

Te poteze, piše CNN, nikako ne treba tumačiti kao dokaz smirenostiVladimir Putin je vrlo oštro reagirao i rekao da Turska podupire teroriste i pomaže im. Jasno je poručio da će obaranje ruskog aviona imati ozbiljne posljedice. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ono što se događa u Siriji, piše CNN, počelo je poprimati oblik svjetskog rata. Građanski rat u toj je zemlji, podsjetimo, počeo 2011. godine, a u međuvremenu je postao globalni vrtlog nasilja, crna rupa koja "guta" druge sukobe. 

A sve je počelo kao sukob Asadovih pristaša i protivnika...

U početku je sukob bio između Asadovih pristaša i protivnika da bi u međuvremenu prerastao u sukob Šijita i Sunita, Arapa i Iranaca, Hezbollaha koji podupiru Iranci i militanata koje podupiru zemlje Perzijskog zaljeva, Al Nusre koja je konkurencija ISIL-u, Kurda koji se bore protiv ISIL-a i sirijske vojske, Turske koja ratuje protiv Kurda te se neodlučno bori protiv ISIL-a i teži tome da Bašar al-Asad ode s vlasti. 

No sukob bi mogao za sobom povući i puno značajnije geopolitičke posljedice. Tu su i Rusija, SAD, Francuska i koalicija protiv ISIL-a

Svatko u Siriji ima neki svoj cilj

I dok se i Rusija i Turska hvale time da se bore protiv ISIL-a, činjenica je da i jedna i druga zemlja imaju vlastite ciljeve na umu zbog čega obaranje ruskog zrakoplova neće biti odbačeno kao slučajnost na ratnoj pozornici.

Rusija je u Siriji ne samo kako bi se borila protiv ISIL-a nego kako bi podržala i spasila Asadov režim, odnosno svog saveznika. Turska pak želi slomiti Kurde koji se godinama bore za nezavisnost, a žele i svrgnuti Asada. 

NATO je također suglasan u svrgavanju Asada. 

U igri je i veliki geopolitički ugled kako SAD-a tako i Rusije. Rusija želi uništiti ugled SAD-a na Bliskom istoku dok SAD želi zadržati svoj status na tom prostoru. Dok je Barack Obama pokušavao uvjeriti Ameriku da umjerena i vrlo blaga nastojanja za suzbijanje ISIL-a donose rezultate, u igru se upleo Putin i dao sukobu novi oblik. Asad je, prije uključivanja Rusije, gotovo izgubio vlast, ali se Putin pobrinuo da se to ne dogodi u skorije vrijeme. 

Poslije napada ISIL-a u zapadnoj Europi čini se da su još veći izgledi da se Asad održi na vlasti. Tako je nastao sukob u kojem svatko ima neprijatelje i prijatelje na suprotnim stranama

Rat u Siriji i izgleda kao svjetski rat

Tako, naime, i izgleda svjetski rat: čudni saveznici, suprotstavljeni planovi, savezi koji su stvoreni s određenim ciljem. 

U "sirijskom svjetskom ratu" već sudjeluju brojne zemlje. Prošle su godine Sjedinjene Američke Države stvorile koaliciju od 60 zemalja, od Južne Koreje do Australije. 

Posljedice: ISIL je sve jači i širi se

No cijelo to vrijeme ISIL jača i širi svoje područjeStvaraju se novi ogranci i njihovi sljedbenici napadaju diljem svijeta. ISIL ima sjedište u Siriji i Iraku, ali njihovi sljedbenici su jaki i u Libiji, na Sinajskom poluotoku, u Nigeriji i drugim dijelovima Afrike. 

Grupa koje tvrde da su odane kalifatu ima i u Afganistanu, Indoneziji, Pakistanu, Alžiru, na Filipinima. Veliki broj ljudi različitih nacionalnosti poginuo je u Siriji i Iraku. Međutim teroristička propaganda ISIL-a objavila je ubojstva Amerikanaca, Britanaca, Egipćana, Japanaca, Kineza, Norvežana, Hrvata i civila drugih nacionalnosti. 

Izbjeglice iz Sirije stigle su čak do Urugvaja, a u terorističkim napadima pojedinaca povezanih sa sirijskim militantima ubijeni su ne samo ljudi u Siriji, Iraku, Libanonu i Turskoj nego i Francuskoj, Australiji, Nigeriji. Također u Egiptu gdje je nedavno srušen putnički avion, a ISIL je preuzeo odgovornost. 

Oba svjetska rata okončana su uključivanjem SAD-a u sukob

Kada kažemo "svjetski rat" obično mislimo na dva velika sukoba u 20. stoljeću. Za oba je zajedničko to da je Amerika u početku odbijala uključiti se u sukob. I sad američka javnost želi ostati izvan sukoba, a tvrde da ih se ne tiče niti izbjeglička kriza. 

- No ne zna se koliko će to potrajati. A možda bi se trebali sjetiti da su i I. i II. svjetski rat okončani tek kada se Amerika više nije mogla opravdavati da ih ne pogađaju brutalni sukobi koji bijesne tisućama kilometara od američke obale - navodi CNN. 

NATO je preživio Hladni rat, hoće li i rušenje aviona?

Godine razmišljanja "hladnom glavom" i diplomacije u kojima je NATO uspio izbjeći sukobe s Rusijom, ozbiljno su ugroženi u samo nekoliko sekundi koliko je trajao napad na ruski avion. 

Tijekom Kubanske krize, sovjetske invazije u Afganistanu, razvoja nuklearnog oružja u zapadnoj Europi, NATO nije napao SSSR odnosno kasnije Rusiju, niti je Rusija napala NATO. Sve se to promijenilo u utorak kada je prvi put u povijesti jedna zemlja NATO-a napala Rusiju. Nakon toga sukob u Siriji sigurno se neće tako brzo završiti

Vladimir Putin je "potkopavao" NATO godinama. Ruski su avioni ulijetali u zračni prostor baltičkih zemalja, ruski su se bombarderi opasno približavali zračnom prostoru Velike Britanije, destabilizirana je Ukrajina, napravljena je aneksija Krima. Sve su to bila "podbadanja" i testiranja NATO-a. Rušenje ruskog zrakoplova možda bi moglo dodatno pomoći Putinu kojem je cilj destabilizacija podjela unutar NATO-a. 

Iako je NATO službeno izjavio kako podupire Tursku, Njemačka i Češka su izrazile čuđenje što je Turska srušila avion koji je u njihovom zračnom prostoru bio 17 sekundi. Rušenje zrakoplova ide u prilog Erdoganovim neprijateljima koji ga optužuju da želi obnoviti Osmansko carstvo, ali i da je njegova borba protiv terorista preblaga. 

Je li Putin uspio razjediniti NATO?

Putin je otišao čak i korak dalje te je rekao da Erdogan podupire teroriste. Putin je tako možda upravo postigao svoj cilj, da razjedini NATO-a. Partneri će Erdogana i Tursku sada vjerojatno gledati kao "slabu kariku", kao nekoga tko lako gubi živce i kao zemlju koja je nestabilna te se ne zna kako će reagirati. Činjenica je i da se Turska dugo oklijevala uključiti u borbu protiv ISIL-a, a i onda kada je krenula, više je napadala Kurde nego ISIL iako su Kurdi jedini koji se zapravo bore protiv ISIL-a.

Prema mišljenju turskih vlasti, Kurdi su za njih i dalje puno veća prijetnja nego ISIL. Erdogan je, naime, udaljio Tursku od njezine sekularne prošlosti i islamizirao je državu. Putin možda ima "prljave ruke", ali imaju ih i Erdogan i SAD kao i saveznici, a ISIL sve to samo promatra sa strane... 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora