Obavijesti

News

Komentari 136

Kriza u Ukrajini: Putin hvali pobunjenike, Obama optužuje

Kriza u Ukrajini: Putin hvali pobunjenike, Obama optužuje
1

Putin se po prvi puta obratio proruskim pobunjenicima u Ukrajini. Pohvalio ih je i nazvao 'vojskom Novorusije'. Govor neki tumače kao prikrivena objava pobjede

VIDEO

Ruski predsjednik Vladimir Putin prvi se put javno obratio proruskim pobunjenicima u Ukrajini te pohvalio njihov 'značajan uspjeh'. U govoru koji se može protumačiti kao prikrivena objava pobjede, Putin separatiste naziva 'vojskom Novorusije', povijesnim imenom Ruskog carstva kojeg su pobunjenici dodijelili samoproglašenoj državi, javlja Telegraph.

Putin je u  obraćanju pozvao pobunjenike da osiguraju humanitarni koridor na istoku Ukrajine kako bi okružene trupe ukrajinske vlade mogle napustiti bojno polje.

Izjavio je kako bi koridor spriječio 'besmislene žrtve i omogućio im da napuste područje borbe i pridruže se svojim obiteljima te bi osigurao medicinsku pomoć ranjenima'.

Putin je rekao kako će Rusija nastaviti pružati humanitarnu pomoć civilima na istoku Ukrajine.

NATO ima snimke koje dokazuju ulaz ruskih vojnika u Ukrajinu

Podsjetimo, u četvrtak je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko objavio kako je ruska invazija na Ukrajinu počela te je otkazao sve sastanke izvan zemlje.  Američki dužnosnici objavili su kako je oko 1000 ruskih vojnika prešlo južnu granicu s Ukrajinom, dok NATO savez tvrdi da ima satelitske snimke koje to i dokazuju.

Obama optužio Rusiju, ali odbacio vojnu akciju

Američki predsjednik Barack Obama je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući najavio da će sa saveznicima razmotriti mogućnost širenja ekonomskih sankcija protiv Rusije.

No, izbjegao je ruske vojne akcije nazvati "invazijom" i isključio mogućnost američkog vojnog angažmana u Ukrajini, istaknuvši da se mora pronaći diplomatsko rješenje, izvijestila je agencija Reuters.

- Smatram da su akcije koje smo vidjeli prošlog tjedna nastavak onoga što se dešava već mjesecima - rekao je Obama i optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da ignorira mogućnosti za diplomatsko rješavanje sukoba.

'Rusija mora prestati lagati i raspirivati sukob'

Rusija mora prestati lagati i raspirivati sukob na istoku Ukrajine, poručila je u četvrtak američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Power je navela čitav niz indicija koje dokazuju izravnu upletenost ruskih snaga u sukobu, upozoravajući da, "kada se ništa ne bi učinilo protiv te prijetnje, to bi skupo stajalo".  Konstatirajući da se Rusija "oglušuje" na upozorenja Zapada u vezi Ukrajine, Power se upitala kako u takvim uvjetima uvjeriti druge zemlje u ruskom susjedstvu da im je sigurnost zajamčena.

- Pitanje nije što možemo reći Rusima, već što možemo učiniti da slušaju - rekla je Power.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke