Obavijesti

News

Komentari 0

Masakr u Parizu: Teroriste je napad koštao tek 53.000 kuna

Masakr u Parizu: Teroriste je  napad koštao  tek 53.000 kuna
7

Za napade su koristili kalašnjikove, municiju, samoubilačke pojaseve kućne izrade, unajmili su automobile i stanove i čini se da to za napadače nije bio prevelik trošak

VIDEO

Teroristi koji su 13. studenog izveli niz napada u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi na cijelu akciju potrošili su oko 7000 eura, odnosno nešto više od 53.000 kuna, izračunao je Reuters.

Za napade su koristili kalašnjikove, municiju, samoubilačke pojaseve kućne izrade, unajmili su automobile i stanove i čini se da to za osmoricu napadača nije predstavljalo preveliki izdatak, pogotovo u usporedbi s novcem koje su države kao odgovor na teroristički val odlučile trošiti na obranu.

Reuters navodi i da su pariški napadi bili znatno 'jeftiniji' u odnosu na troškove koje je 2001. godine imala Al Qaida, koja je morala potrošiti barem 400-500.000 američkih dolara za napade na Svjetski trgovački centar u New Yorku i zgradu Pentagona. 

Reuters navodi da u konačnu računicu nije uključila moguće suradnike, kojih je sasvim sigurno bilo.

Sva sedmorica ubijenih napadača (osmi je u bijegu) nosila su samoubilačke pojaseve kućne izrade, koji su bili napunjeni plastičnim eksplozivom TATP, a aktivirali su se pritiskom na gumb. U sigurnosnim se krugovima TATP naziva se 'Majkom Sotone'. 

Izrada i kupovina svih komponenti pojaseva vjerojatno je koštala nešto više od 150 eura po pojasu.

Prema dosad poznatim informacijama, teroristi su unajmili dva stana u Parizu, jedan na tjedan dana, a drugi na tri dana i ukupna cijena najma prema prosječnim cijenama vjerojatno je iznosila 680 eura.

Volkswagen Polo, Seat Leon i Renault Clio, za koje se vjeruje da su ih napadači koristili, bili su unajmljeni u rent-a-caru u Bruxellesu, na što je vjerojatno potrošeno 595 eura.

Kalašnjikov se u Europskoj uniji može nabaviti za 300 do 700 eura, a 2000 metaka za kalašnjikov može se kupiti za oko 500 eura. Prema dosad raspoloživim informacijama, napadači su koristili četiri kalašnjikova.

Za najmanje jednog bombaša koji je u Francusku iz Sirije doputovao s izbjeglicama Reuters je procijenio da mu je najjeftinija varijanta puta koštala oko 1200 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...