Obavijesti

News

Komentari 50

Libija: I Hrvatska šalje milijun kuna borcima protiv Gadafija

Libija: I Hrvatska šalje milijun kuna borcima protiv Gadafija
1

U vojnoj akciji sudjeluju dva hrvatska časnika iz stožera u Italiji, a očekuje se da bi brod plovio izravno iz neke od hrvatskih luka, najvjerojatnije Rijeke, prema Libiji

VIDEO

Hrvatska će Libiji poslati humanitarnu pomoć u vrijednosti od milijun kuna, doznaje Večernji list. Brod natovaren hranom i medicinskim potrepštinama trebao bi u rujnu isploviti iz Hrvatske, najvjerojatnije iz riječke luke, te u Benghaziju isporučiti neophodne namirnice narodu izmučenom sukobima pristaša i protivnika Gadafijeva režima.

Hrvatska Vlada akciju pomoći Libiji organizira kao hitnu interventnu mjeru, a tehnički koordinator je Ministarstvo vanjskih poslova. Do sad je hrvatski angažman oko Libije bio ograničen na vojnu potporu.

Dva časnika hrvatskih oružanih snaga od početka srpnja nalaze se u stožeru NATO-a u Italiji, u zrakoplovno operativnom središtu Poggio Renatico gdje u okviru operacije Ujedinjeni zaštitnik s kolegama nadziru embargo na kupovinu oružja i zonu zabrane leta. Humanitarna pošiljka novi je korak u međunarodnoj akciji koja ima cilj spriječiti stradanje tamošnjih civila, zasnovano na rezoluciji Vijeća sigurnosti, čiji je potpisnik i Hrvatska.

U zemlju koja grca u sukobima od veljače ove godine i koja sve više osjeća posljedice humanitarne krize, Hrvatske će poslati hranu u vrijednosti od 300 tisuća kuna. Pošiljka osnovnih prehrambenih proizvoda sadržavat će vodu, mlijeko, brašno, šećer, tjesteninu, konzervirane i suhomesnate proizvode, a kako je riječ o državi s muslimanskim stanovništvom, u pošiljci će biti proizvodi hrvatskih proizvođača koji u svom asortimanu imaju prehrambene proizvode s halal certifikatom, potvrdom da ne sadrže alkohol, genetski modificirane organize, sirovine svinjskog porijekla, nedozvoljene aditive...Ista tolika svota - 300 tisuća kuna - planirana je za nabavku sanitetskog materijala i lijekova, posebice za anesteziju i dijalize prema listi koju je sastavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, dok će 100 tisuća kuna biti utrošeno na nabavku vode.

Svi će proizvodi biti nabavljeni sukladno zakonu o javnoj nabavi koji, osim transparentnosti, jamče i brzu provedbu, što je prioritet u kod humanitarnih akcija.Očekuje se da će na brodu koji će zaploviti prema Libiji biti i raznih donacija. Sam prijevoz će se dogovoriti s hrvatskim brodarom, također putem natječaja, a maksimalni troškovi planirani za tu svrhu iznose 300 tisuća kuna. Brod bi, očekuje se, plovio izravno iz neke od hrvatskih luka, najvjerojatnije Rijeke, prema Benghaziju.

Hrvatska se u odnosu prema Libiji vodila konsenzusom država unutar EU-a. Prekinula je odnose s Gadafijevim režimom, i proglasila tadašnjeg otpravnika poslova u Zagrebu Abdulkarima Naasa nepoželjnom osobom. Nakon što su velike europske države priznale Prijelazno nacionalno vijeće kao legitimnog predstavnika libijskog naroda, Hrvatska je to učinila s Bugarskom krajem lipnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.