Obavijesti

News

Komentari 68

Libija tone u rat: 'Sablasno je gledati plamen koji se izdiže'

Libija tone u rat: 'Sablasno je gledati plamen koji se izdiže'
6

Sukob koji u Libiji traje već danima između zaraćenih policija natjerao je strana veleposlanstva na zatvaranje svojih diplomatskih predstavništava u toj zemlji

VIDEO

Libija tone u potpuni rat s neizvjesnim posljedicama. Sukob koji traje danima između zaraćenih policija natjerao je strana veleposlanstva na zatvaranje svojih diplomatskih predstavništava u toj zemlji. 

Veleposlanstvo BiH traži od svojih državljana da napuste zemlju

Veleposlanstvo BiH u Tripoliju, u čijoj je blizini ovih dana palo nekoliko granata, izdalo je priopćenje za oko 300 svojih državljana da napuste Libiju. Još nitko nije tražio hitnu evakuaciju.

Radi se uglavnom o građevinskim radnicima BiH tvrtki čiji se menadžment nakon pada režima Moamera Gadafija ponovno pokušao vratiti na libijsko tržište. Prema tvrdnjama veleposlanika BiH u Libiji Ibrahima Efendića, njih 40-ak poslušalo je njihov savjet i otišlo u susjedni Tunis

- U Tripoliju su zapaljena dva tanka goriva, a lokalni vatrogasci se danima bore s vatrenom stihijom, no ne mogu ugasiti požar. Sablasno je gledati plamen koji se izdiže. Vatrogasci ne mogu ugasiti požar i traže međunarodnu pomoć -istaknuo je veleposlanik Efendić u razgovoru za Klix.ba. 

Propao američki projekt rušenja diktatura po arapskom svijetu

Strani analitičari tvrde kako najnoviji sukob u Libiji, u kojoj nakon ubojstva Gadafija nije bilo puno mira, po nekim svojim karakteristikama podsjeća na onaj koji vode vladine snage i postrojbe ISIL-a u Iraku. Ističući kako je američki projekt rušenja diktatura po arapskom svijetu propao jer je sad to postalo plodno tlo za napredovanje radikalnih islamista. 

Analitičari koji pozorno prate događanja na prostoru Afrike i Bliskog istoka ističu kako je Libija osobito važna jer su radikalni islamisti tamo okusili pobjedu i potencijalno su dio globalnog projekta “islamskog kalifata”.

Najgore nasilje još od svrgavanja Gadafija

Zapad po njihovim ocjenama ne želi prolijevati svoju krv u Libiji, stoga se može dogoditi da islamistički militanti zagospodare Libijom, možda i šire

- Libija danas svjedoči najgorem nasilju još od svrgavanja Gadafija. U Tripoliju se policije bore uglavnom za kontrolu zračne luke. One su na vladinom platnom popisu jer vlasti, kako bi uspostavile red, ovise o njima - piše AP. 

Libijska vlast ne zna što bi, traže pomoć

Bitka u Tripoliju počela je početkom ovog mjeseca kada su islamističke policije iz Misrate pokrenule iznenadni napad na zračnu luku koja je pod kontrolom suparničkih policija iz zapadne regije Zintan. Islamistička policija, koja se bori protiv svog ljutog protivnika otpadničkog generala Khalifa Haftara, koji vodi libijsku nacionalnu armiju, ojačala je svoje redove pozvavši borce koji su proteklih mjeseci poslani u Irak i Siriju da se vrate natrag u zemlju. 

Krhka libijska vlast u cijeloj priči se uopće ne snalazi, već traži pomoć međunarodne zajednice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...