• Članak
  • Komentari 53
  • Share 70
  • Tweet2

Najezda biblijskih razmjera: Skakavci nahrlili uoči Pashe

Ministarstvo poljoprivrede u Izraelu je otvorilo posebnu telefonsku liniju i pozvalo stanovnike da budu na oprezu, kako bi najezda ostavila što manju štetu

Utorak, 05. 3. 2013. u 20:14    Piše: Rosana Stojmenović

Izrael se tri tjedna uoči praznika Pashe, kojim se obilježava biblijsko izbavljenje Židova iz egipatskog ropstva, priprema za najezdu skakavaca koja je zahvatila susjedni Egipat, piše Times of Israel

Ministarstvo poljoprivrede je otvorilo posebnu telefonsku liniju i pozvalo stanovnike da budu na oprezu, kako bi se najezda spriječila. Lokalni političari i poljoprivrednici strahuju da bi im najezda insekata mogla napraviti velike štete. 

Skakavci su u utorak popodne izašli iz Egipta i krenuli prema Izraelu.

Uzbuna je podignuta uoči praznika kada se u Izraelu najveći broj stanovništva priprema za proslavu. Pasha je praznik kojem se daje velika pažnja, a pripreme traju danima.

Najezda skakavaca biblijska kazna Egipćanima 

Prema Bibliji, najezda skakavaca jedna je od 10 zala kojima je Bog kaznio Egipćane zato što su zarobili Židove. 

Prema Knjizi Izlaska, Jahve se ukazao Mojsiju i pozvao ga da izbavi svoj narod iz Egipta. Mojsije se vratio u Egipat izvršiti Božji nalog. U to vrijeme Egiptom je vladao faraon Ramzes II. Mojsije ga moli da pusti njegov narod, ali tvrdokorno faraonovo srce odbija ih pustiti.

Zato ih je Bog kaznio mnogim nedaćama: pretvaranje vode Nila u krv, najezda žaba, najezda komaraca, najezda obada, pošast kuge među stokom, kožne bolesti, tuča i oluja, najezda skakavaca, tama nad svom zemljom egipatskom.

Nakon devet zala, faraon je odbijao pustiti Izraelce. Bog na to odlučio kazniti Egipat desetim, najstrašnijim zlom: pomorom egipatske prvorođenčadi nakon čega je faraon popustio. 

Pročitajte više vijesti iz rubrike Svijet.

Tagovi: skakavci, najezda

Izdvojeni komentari 53 komentara Pogledaj sve komentare
05.03.2013., 20:45

sweetbee: nama u Hrvatskoj najveće štetočine sjede u vladi, pošast gora od svih onih egipatskih

05.03.2013., 20:41

duda1102: Skakavci su u utorak popodne izašli iz Egipta i krenuli prema Izraelu. komentar suvisan :-)

05.03.2013., 23:28

Ubananismo: nece kod nas skakavci jer bi odma dobili porez na letenje

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar