Obavijesti

News

Komentari 117

Napad na Osamin luksuzni kompleks planirali mjesecima

Napad na Osamin luksuzni kompleks planirali mjesecima
15

U akciju u Abbottabad otišao je mali tim elitne mornaričke jedinice. Bin Ladenovo skrovište otkrio im je kurir, a vojnici su rekli kako su imali naredbu da ga ubiju

VIDEO

Dobro planirana akcija američkih snaga započela je pod okriljem noći nešto prije zore u nedjelju. Za tajnu operaciju znalo je tek nekoliko ljudi u američkoj vladi. Obama je na putu za Alabamu dao zeleno svjetlo za napad. Samu operaciju napada na dobro čuvani kompleks u kojem se skrivao najtraženiji terorist izvršio je američki tim elitne mornaričke postrojbe koji je do lokacije letio u četiri helikoptera. Uočili su ih čuvari na krovu kompleksa te su počeli pucati po njima. U akciji koja je trajala 40 minuta Amerikanci su ustrijelili Osamu u glavu te su ubili još trojicu muškaraca i jednu ženu.

Specijalci koji su krenuli u napad na kompleks u kojem se skrivao vođa Al Qa'ide nisu imali naredbu da ga zarobe, već da ga ubiju, rekao je američki službenik za Reuters

Operacija se planirala od kolovoza prošle godine kada je američki predsjednik dobio informacije da se u gradiću Abbottabadu kod Islamabada krije Osama bin Laden. Agenti američkih obavještajnih službi počeli su pratiti Osaminog kurira koji ih je i doveo do luksuzne zgrade. Kompleks, u koji je dolazio kurir, je izgrađen na vrhu brežuljka, a sve je ograđeno zidom s bodljikavom žicom. Da bi se došlo do dobro utvrđenog bunkera trebalo je proći dvoja sigurnosna vrata. U istoj vili s šefom Al Qa'ide živjeli su i njegov suradnik s bratom i obiteljima. Smeće nisu iznosili van već su ga palili, a iz sigurnosnih razloga u kompleksu nije bilo telefona ni interneta. Vrijednost vile, koja se nalazi blizu turističke rute, golf terena i zračne luke, procijenjena je na milijun dolara.  

>>> OVDJE pogledajte snimke iz zgrade u kojoj je ubijen Osama bin Laden

Grad Abbottabad smješten je u sjeverozapadnoj pakistanskoj provinciji Khyber Pakhtunkhwa, na granici s Afganistanom i kontroverznim regijama Kašmir i Punjab. Abbottabad je baza pakistanskoj brigadi s 67 oklopljenih vozila i topničkih jedinica, koja je nekoliko puta sudjelovala u borbama u Kašmiru, kao i koalicijskom napadu na Irak 1991. godine u Zaljevskom ratu.

Na Twitteru 'prenosio' napad na Osamu

Pakistanski IT konzultant Sohaib Athar koji na Twitteru piše pod imenom ReallyVirtual oko 1 sat ujutro je napisao kako iznad gradića leti helikopter, što je rijetko kod njih. Buka mu je smetala, a ne znajući da je u tijeku lov na najtraženijeg terorista, nešto kasnije je 'tvitao' ''Odlazi helikopteru, prije nego izvadim svoj divovski muhomlat'. 

Nekoliko trenutaka kasnije čuo je razbijanje stakala i napisao kako se nada da ovo nije početak nečeg opakog. U dopisivanju s drugim ljudima napisao je kako 'rijetki koji su sada online, misle da se ne radi o pakistanskom helikopteru'. Nekoliko sati kasnije, nakon potvrde Baracka Obame, saznao je da je ubijen Osama bin Laden. 

- Pa sada sam ja čovjek koji je uživo prenosio akciju, a da to nisam niti znao. Zato sada primam gomile mailova od medija - rekao je Athar.

Brojne medijske kuće iz cijelog svijeta zatrpale su ga zahtjevima za intervju, a na Twitteru je u nekoliko sati dobio nekoliko tisuća novih 'sljedbenika'.

Ubili bin Ladenovog sina i uhitili mu dvije žene i šestero djece?

Lokalni mediji pišu da su pakistanske vlasti uhitile dvije bin Ladenove žene i šestero djece te četvero njegovih bliskih prijatelja. Oni navode da je u pucnjavi ubijen samo jedan njegov sin, a ne cijela obitelj kako pišu američki mediji. Također, pišu da je bin Laden pronađen u operaciji koja je uslijedila nakon rušenja pakistanskog vojnog helikoptera, a ne u američkoj akciji isplaniranoj nakon mjeseci praćenja. Javljaju da su pakistanske vlasti krenule u obilazak terena gdje je pao helikopter kad su naišle na nepoznate ljude koji su zapucali. U razmjeni vatre ubijen je muškarac za kojeg su uhićeni kasnije rekli da je bin Laden. Tada su sletjeli američki helikopteri i preuzeli tijelo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca