Obavijesti

News

Komentari 123

Nemilosrdni ISIL: Tko puši u javnosti, ostane bez prstiju...

Nemilosrdni ISIL: Tko puši u javnosti,  ostane bez prstiju...
6

Amputacije i bičevanja: Izvještaj UN-a daje nove detalje o teroriziranju ISIL-a u Siriji, poput kažnjavanja zbog pušenja cigareta, tetovaža, ne dolaska na molitve...

VIDEO

Zajedno sa snimkama nasilja i mučenja koje svakodnevno stižu iz Sirije, UN je u petak objavio ono što mnogi već smatraju poprilično jasnim: 'ISIL je počinio ratne zločine i zločine protiv humanosti, a vođe te militantne skupine trebalo bi izvesti pred Međunarodni kriminalni sud'.

UN-ova nezavisna međunarodna komisija koja je istraživala stanje u Siriji ove zaključke je donijela na temelju više od 300 slučajeva nasilja i žrtava u kojima su bile uključene fotografije i snimke.

- Svi koji su uspjeli pobjeći govore isto, da su bili 'terorizirani' kako bi se narod ušutkao - rekao je Paulo Pinheiro, šef Komisije.

Komisija je, inače, izdala izvještaj 'Vladavina terora: Život pod ISIL-om u Siriji' u kojem se opisuje već poznata taktika ISIL-a poput ubojstava, dekapitacija, ropstva, silovanja... No, ovaj izvještaj daje neke nove detalje o drugim, manje senzacionalnim maltretiranjima, poput kažnjavanja zbog pušenja cigareta ili tetovaža, javlja CNN.

- ISIL provodi amputacije i bičevanja u javnosti u područjima koje su pod njihovom kontrolom - stoji u izvještaju.

Muškarcima koji su navodno počinili krađe, amputirali su ruke. Također, Komisija navodi da su militanti amputirali prste muškarcima koje su uhvatili da puše u javnosti.

- Muškarci su bičevani ako su u društvu žena za koje ISIL smatra da nisu prikladno odjevene, ako puše u javnosti, ako ne dolaze na molitve petkom, ako rade za vrijeme molitve, ako imaju tetovaže...

- Ovo teroriziranje nije nasumično, već dio ISIL-ove organizacijske strategije - piše u izvještaju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.