Obavijesti

News

Komentari 451

Kumanovo: 27 terorista se predalo policiji, 10 se još bori

Kumanovo: 27 terorista se predalo policiji, 10 se još bori
22

Borba naoružane skupine i policije u Makedoniji traje cijeli dan. Odgovornost za napade preuzela je Oslobodilačka vojska Kosova (OVK), javili su albanski mediji

VIDEO

Kako javljaju makedonski mediji pucnjave u Kumanovu više nema, a 27 terorista se predalo policiji mašući bijelim zastavama, javila je makedonska televizija Alfa . Policija se još bori s desetak terorista koji su se zatvorili u dvije kuće i dalje pucaju po policiji, piše N1 . Pretpostavlja se da je bilo između 50 i 80 napadača, no službenih potvrda još nema.

Tijekom cijele subote u Kumanovu u Makedoniji traju oružani sukobi vojske i policije s Oslobodilačkom vojskom Kosova (OVK) koja je objavila da preuzima odovornost za napade.

- Mi izjavljujemo da ćemo nastaviti napadati bez milosti policiju i vojsku. Borit ćemo se do kraja da se ujedine teritoriji sa albanskim stanovništvom - piše u priopćenju OVK kojeg su objavili albanski mediji, prenosi Telegraf .

VIDEO

Teroristi su bili dobro naoružani

Glasnogovornik ministarstva Ivo Kotevski kazao je kako su teroristi u Makedoniju ušli prije nekoliko dana te su bili dobro naoružani i pripremljeni. Žestoko su se suprotstavili policiji i napali je bombama i snajperima, prenijeli su makedonski mediji koji tvrde da je u naoružanoj grupi bilo između 50 i 80 napadača.

Stanovništvo se evakuira, a tri policajca su poginula

Cesta prema Tode Mendolu i "Divljem naselju" je blokirana, a policija evakuira stanovnike. Zapaljeno je šest kuća i dvije škole , javlja N1 , te piše kako velik broj Albanaca u kolonama automobila i u 12 autobusa od sukoba bježi u susjednu Srbiju gdje su vlasti na graničnom prijelazu pojačale policijske snage.

Na smirivanje stanja pozvali su SAD, OESS i albansko ministarstvo vanjskih poslova.

Kako N1 doznaje od tamošnje zdravstvene ustanove, troje policajaca je poginulo od zadobivenih ozljeda. Policija je zasad potvrdila smrt jednog policajca. Neki makedonski mediji prenose kako je smrtno stradalo čak 20 policajaca i više civila, ali za te informacije nema službene potvrde.

Zbog stanja u Kumanovu makedonski predsjednik Đorđe Ivanov prekinuo je posjet Rusiji. Vraća se u Makedoniju gdje će se po njegovu dolasku održati sjednica Savjeta za sigurnost.

Pokretanje videa...

24sata 00:20

Mediji u Makedoniji, koji emitiraju program na albanskom jeziku, javljaju da ima i poginulih civila.

Ima ranjenih na obje strane

Sukobi su započeli noćas oko 4.40 sati . Navodno je ranjeno 12 policajaca iz specijalne jedinice Tigar.

Prema riječima Svetlane Spasovske, iz kumanovske policije, ranjeni policajci su zadobili prostrijelne rane u rame, nogu i u predjelu kuka. I među naoružanim ljudima, za koje se još ne zna tko su, također ima ranjenih. Dio je zbrinut u kumanovskoj bolnici, a teže ranjeni prebačeni su u bolnice u Skoplju.

VIDEO

U naselju se čuje pucnjava i detonacije. Vidi se i dim koji nadvija grad, a blokirana je autocesta. Građanima je zabranjeno da napuštaju domove, javlja N1 .

Policija je blokirala grad i uvela policijski sat. MUP Makedonije je priopćio na tiskovnoj konferenciji da vrši pretres i okolnih mjesta, a da je cilj grupe bio napad na vladu.

VIDEO

Etničke podjele, korupcija, teško gospodarsko stanje potresaju Makedoniju. U području Kumanova, koje je od Skoplja udaljeno 40 kilometara i nalazi se blizu sjeverne makedonske granice sa Srbijom i Kosovom, živi velika zajednica etničkih Albanaca. Albanska manjina čini oko 30 posto od ukupno dva milijuna stanovnika Makedonije.

Prije nekoliko dana prosvjednici u Skoplju tražili su ostavku premijera Nikole Gruevskog zbog prikrivanja istine o ubojstvu 22-godišnjeg mladića. Oporba je tada tvrdila da ga je ubio policajac.

Srbija pojačala policijske snage na granici s Makedonijom

Zbog sukoba u Kumanovu i povećanog rizika od terorizma Srbija je na granicu s Makedonijom poslala pojačane snage srpske vojske i policije, javlja Blic .

Makedonska granična policija povukla se s granice. Srpski premijer Aleksandar Vučić za nedjelju u 13 sati je zakazao izvanrednu sjednicu Ureda za koordinaciju službi sigurnosti, a m inistar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović naredio je da 450 pripadnika policije bude raspoređeno u Kopnenoj zoni osiguranja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 451
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati