Obavijesti

News

Komentari 135

Nikolić: Presuda hrvatskim generalima otežava pomirenje

Nikolić: Presuda hrvatskim generalima otežava pomirenje
1

Nikolić je istaknuo kako je Srbija na stabilizaciji odnosa u regiji već puno učinila, a Tanjug piše kako 'postoji mogućnost revizije postupka protiv hrvatskih generala'

VIDEO

Srpski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je kako je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima otežala proces pomirenja. U razgovoru sa predstavnikom UNMIK-a na Kosovu Faridom Zarifom, Nikolić je istaknuo kako je Srbija na stabilizaciji odnosa u regiji već puno učinila, ali da 'neshvatljiva presuda hrvatskim generalima može predstavljati veliki problem u budućnosti. 

- Srbija ima plan ujediniti u prijateljstvu bivše jugoslavenske republike, ali to mora biti postignuto u uvjetima ravnopravnosti, čemu ovakva nepravedna presuda Haškog suda nikako ne ide u prilog - rekao je Nikolić. 

Istaknuo je kako će se Srbija temeljito pripremiti za zasjedanje Opće skupštine UN-a u travnju 2013. za kada je zakazana rasprava o haškom tribunalu, piše B92

'Nećemo tražiti reviziju postupka protiv generala'

U Srbiji se još nisu pomirili s oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, pa agencija Tanjug donosi vijest za koju vjeruju da će barem za kratko vrijeme smiriti javnost koja je frustrirana oslobađajućom presudom, ali i ogorčena na vlast u Srbiji koja, eto, nije učinila ništa kako bi spasila "svoje generale" i "tu nam Hrvatska može bito uzor".

Tanjug, naime donosi vijest kako, iako je presuda hrvatskim generalima pravomoćna, "postoji mogućnost revizije postupka".

- Iako je odluka Žalbenog vijeća konačna, postoji mogućnost otvaranja procedure revizije u slučaju da bude otkrivena neka nova činjenica koja nije bila poznata tijekom postupka pred prvostupanjskim ili Žalbenim vijećem - rekao je Tanjugu specijalni savjetnik glavnog haaškog tužitelja Frederick Swinnen dodajući kako prema "pravilu 119 Pravilnika o proceduri i iznošenju dokaza, zahtjev za reviziju postupka moguće je podnijeti u roku od godinu dana od dana izricanja presude".

Swinnen je za RTS kazao kako Tužiteljstvo neće tražiti reviziju odluke Žalbenog vijeća koje je oslobodilo generale.

- To postoji kao mogućnost, ali mi u ovom trenutku to ne planiramo učiniti - kazao je Frederick Swinnen, savjetnik glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza.

Tanjug podsjeća kako je pred Haaškim tribunalom do sada samo jednom bio pokrenut postupak revizije postupka, i to u slučaju Veselina Šljivančanina koji je 2009. bio pravomoćno osuđen na 17 godina zatvora, ali je njegova obrana podnijela zahtjev za preispitivanje te presude, pozivajući se na iskaz ključnog svjedoka, umirovljenog časnika JNA Miodraga Panića i smanjio mu kaznu na 10 godina pa je istog dana oslobođen. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.