Obavijesti

News

Komentari 0

Turci srušili ruski vojni avion. Poginula su dva pilota i vojnik

Turci srušili ruski vojni avion. Poginula su dva pilota i vojnik
12

Avion se srušio u selu u kojem se često sukobljava sirijska vojska i opozicija. Turski predsjednik Tayyip Erdogan je sazvao hitan sastanak vijeća sigurnosti

VIDEO

20.55 Rusi su prema Siriji poslali svoju raketnu krstaricu Moskva, koja će čim uoči bilo kakvu prijetnju letjelicama koje sudjeluju u napadima na islamiste reagirati ispaljivanjem projektila. Također, odlučeno je da bombarderi ubuduće neće kretati na misije bez lovaca u pratnji. Iz Kremlja navode i da su do daljnjega prekinuli sve vojne kontakte s Turskom.

20.53 Rusija je objavila fotografiju plana leta ruskog vojnog zrakoplova, nakon što je isto učinila i Turska. I dok Turci tvrde da je ruski Su-24 ušao u njihov zračni prostor, Rusi uvjeravaju da kršenja zračnog prostora nije bilo.

20.46 Kako javlja BBC, rusko Ministarstvo obrane je objavilo da će pojačati operacije u Siriji i prekinuti svaku vojnu suradnju i kontakt s Turskom. General Sergej Rudskoj je na državnoj televiziji izjavio da će se “poduzeti mjere da se pojača zračna obrana” te da će “sve mete koje predstavljaju potencijalnu opasnost po nas biti uništene”.

Najavio je i da će se u područje Latakije uputiti dodatne snage.

20.08 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg podržao je Tursku i rekao kako je ruski vojni zrakoplov bio u njihovu zračnom prostoru. Kazao je kako su uspostavljeni kontakti između Moskve i Ankare, ali ne i NATO-a i Rusije. Stoltenberg je pozvao na mir i na smirivanje cijele situacije.

19.34 Ruski vojnik ubijen je u potrazi za pilotima vojnog zrakoplova kojeg je srušila Turska, objavila je ruska vojska.

19.13 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prvi put je komentirao rušenje ruskog zrakoplova. Kazao je kako svatko treba cijeniti tursko pravo da brani svoj teritorij.

19.05 R uski vojnik ubijen je u helikopteru koji su srušili sirijski pobunjenici nakon što su Rusi krenuli u potragu za pilotima srušenog zrakoplova SU-24. Ostatak posade iz helikoptera je spašen.

19.04 Turski predsjednik Erdogan rekao je da je rušenje ruskog zrakoplova bilo u potpunosti u skaldu s turskim pravilima vođenja borbe. Dodao da je i da nitko ne bi trebao sumnjati da je Turska poduzela sve kako bi se izbjegao incident na sirijskoj granici.

19.03 Američki predsjednik Barack Obama izjavio je nakon sastanka s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom da Turska ima pravo braniti svoj zračni prostor i da dvije strane moraju razgovarati kako bi snizile napetosti.

18:53 Zamjenik zapovjednika turkmenskih pobunjenika u Siriji kazao je kako su njihovi vojnici pucali u dvojicu ruskih pilota nakon što su iskočili iz vojnog zrakoplova kojeg su pogodili Turci.

Oba pilota pronašli smo mrtva. Naši vojnici otvorili su vatru prema pilotima i oni su umrli još u zraku – rekao je  Alpaslan Celik u blizini sirijskog sela  Yamadi dok je u rukama držao, kako je rekao, dio pilotovog padobrana.

18.41 Europska unija pozvala je na mir nakon turskog rušenja ruskog vojnog zrakoplova na granici Sirije i Turske, na razum pozivaju i europski čelnici, a za Siriju je turski čin "očita agresija" i terorizam.

– U ovom opasnom trenutku nakon rušenja ruskog zrakopova, svi moramo ostati hladne glave i mirni – napisao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru.

17.40 Glasnogovornik Kremlja izjavio je da se ruski zračni udari u Siriji nastavljaju unatoč incidentu.

17.36 Izvor iz turske vlade izvijestio je da se vjeruje kako su dvojica pilota i z oborenog ruskog zrakoplova blizu granice s Turskom još uvijek živa, prenosi agencija Reuters. Turske vlasti izvjestile su kako rade na osiguranju da se ruske pilote pusti iz zarobljeništva u rukama sirijskih pobunjenika.

17.19 Britanski premijer David Cameron izrazito zagovara direktnu komunikaciju između Rusije i Turske oko srušenog ruskog vojnog zrakoplova Su-24, prenosi agencija Reuters.

17.18 Col Steve Warren, glasnogovornik koalicije protiv Islamske države, predvođene SAD-om, kaže da može potvrditi da je Turska čak 10 puta upozorila ruski avion o ulasku u njezin zračni prostor te da ga je tek nakon toga srušila.

17.09 Američka vojska nije "umiješana" u izgred u kojemu je turska vojska u utorak srušila ruski vojni zrakoplov, rekao je dužnosnik američkog ministarstva obrane, a vojni glasnogovornik je potvrdio da se rušenje dogodilo "na granici".

Agencija AFP citira američkog dužnosnika koji je želio ostati neimenovan, a koji je potvrdio da ih je Turska obavijestila o rušenju ruskog zrakoplova.

"Naši su nas turski saveznici obavijestili da su njihovi vojni zrakoplovi blizu sirijske granice srušili ruski borbeni zrakoplov pošto je ovaj u utorak povrijedio turski zračni prostor", rekao je taj neimenovani dužnosnik i dodao  "Možemo potvrditi da Sjedinjene Države nisu umiješane u taj izgred".

17.03 Pripadnici Islamske države prvo su izazvali prisilno slijetanje ruskih helikoptera, a nakon toga su jednoga od njih i uništili. Snimka uništenja samo nekoliko minuta kasnije objavljena je na LiveLeaku.

16.40 Turska je u utorak pismeno o rušenju zrakoplova obavijestila glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moon i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, piše Reuters.

16.22 Rusko ministarstvo vanjskih poslova savjetovalo je ruske državljane da ne odlaze u Tursku zbog terorističkih prijetnji.

- Moramo naglasiti da terorističke prijetnje u Turskoj su u porastu - izjavio je Sergej Lavrov, a prenosi Sputnik News.

16.01 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otkazao je planirani posjet Turskoj . U srijedu je trebao posjetiti Ankaru zbog bilateralnih razgovora. Savjetovao je ruskim državljanima da ne putuju u Tursku jer je jednako opasna kao i Egipat što se tiče terorizma.

15.52 Ankara očito nije procijenila koje će posljedice njihov neprijateljski čin imati na tursku ekonomiju i interese. Posljedice će biti vrlo ozbiljne , rekao je predsjednik ruskog parlamenta Aleksej Puškov .

15:42 Jedna od najvećih ruskih turističkih agencija je najavila da više neće prodavati putovanja u Tursku . U Natali Toursu kažu kako putovanja neće prodavati "zbog nestabilne političke situacije u Turskoj". Prošle godine Tursku je posjetilo 4,5 milijuna Rusa.

15:38 Turski predsjednik Tayyip Erdogan sazvao je hitan sastanak vijeća sigurnosti. Na njemu će biti generali, čelnik tajnih službi, premijer i ministri.

15:32 Ruske su vlasti rekle da su oba pilota skočili s padobranom. Kažu da ne znaju što se dalje dogodilo s njima. Pobunjenici su rekli da su pucali na njih. Objavili su fotografiju jednog mrtvog pilota. Neki mediji pišu da je i drugi pilot ubijen.

15:25 Ispred ruskog konzulata u Istanbulu i ruske ambasade u Ankari, te ispred turske ambasade u Moskvi okupili su se prosvjednici.

Reuters

15:06 Pojavila se informacija o novom incidentu. Ruski vojni helikopter je morao hitno sletjeti nakon što su na njega počeli pucati pobunjenici. helikopter je na kraju uspio stići na područje koje kontrolira sirijska vlada u sjevernoistočnoj Latikiji.

14:50 Analitičar Charles Lister ( The Brookings Doha Center ) tvrdi da su oba ruska pilota mrtva , a poziva se na svoje izvore iz redova pobunjenika.

Pobunjenici su pak rekli da drugog pilota traže, a da će tijelo poginulog pokušati razmijeniti. Avion se srušio na područje koje kontroliraju turkmenski pobunjenici. Osim imena oni imaju malo veze sa stanovnicima Turkmenistana. Oni su potomci turskih skupina i govore starom verzijom turskog jezika. Danas ih u sirijskim provincijama Alepu i Latakiji živi oko 100.000.

14:51 Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, je na Twitteru napisao kako u "ovom opasnom trenutku svi trebaju ostati hladne glave".

14:48 Turske vlasti su objavile da su pozvale izaslanike SAD-a, Rusije, Francuske, Kine i Velike Britanije kako bi im iznijeli svoju stranu priče.

14:36 Rusko ministarstvo obrane je objavilo da je zrakoplov srušen dok se vraćao u zračnu bazu Khmeimim. Kažu da su avion srušili Turci iznad Sirije te da nije bilo povrede turskog zračnog prostora.

14:34 Pobunjenici su rekli da traže drugog pilota. Rekli su i da će tijelo ubijenog pilota pokušati razmijeniti za zatvorenike koje drži sirijska vlada.

14:28 Turska policija s dugim cijevima čuva ruski konzulat u središtu Istanbula.

REUTERS

14:20 Turski premijer Ahmet Davutoglu je rekao da Turska ima pravo odgovoriti na povredu svojeg zračnog prostora.

14:18 Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao kako će rušenje ruskog aviona "imati ozbiljne posljedice na rusko- turske odnose".

13:40 Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, kako je ranije dogovoreno u srijedu bi trebao posjetiti Tursku. Sastanak zasad nije otkazan.

13:25 Jahed Ahmad , jedan od pobunjenika, rekao je da su ruski piloti pokušali sletjeti na područje koje kontrolira sirijska vlada, ali su pobunjenici počeli pucati po njima. Dodao je da su pobunjenici pogodili jednog pilota . Sudbina drugog zasad nije poznata, piše AP .

POGLEDAJTE VIDEO: Pobunjenici pronašli pilote

Pokretanje videa...

24sata Video 00:19

13:00 NATO je sazvao hitan sastanak za utorak.

12:55 AP javlja kako pobunjenici tvrde da je jedan pilot sletio mrtav . Drugi se zasad smatra nestalim.

12:53 Turska vojska je objavila radarsku snimku na kojoj se vidi, tvrde, da je ruski avion kratko ušao u turski zračni prostor nakon čega je izašao i srušio se na teritorij Sirije.

12:28 Vladimir Putin popodne bi se trebao obratiti javnosti.

12:10 Ovo je vrlo ozbiljan incident, komentirao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov .

11:39 Pojedini izvori objavili su video snimku na kojoj se mogu vidjeti dva padobrana, što bi sugeriralo da su uspjeli izbaciti se iz zrakoplova na vrijeme. Pojavila se i snimka navodnog zarobljavanja pilota, na kojem se vidi da je jedan poginuo.

Twitter

11:30 Ponovno se oglasilo rusko ministarstvo obrane - kažu kako je njihov avion definitivno letio unutar sirijskih granica te kako će se to moći provjeriti. Nadalje, opovrgavaju da je srušen od strane turskog F-16, tvrde kako je oboren s tla.

11:10 Generalni tajnik NATO-a komentirao je "nedopustivo kršenje turskog zračnog prostora" te najavio izvanredni sastanak.

- Upravo sam se sastao sa ministrom vanjskih poslova Turske da razgovaramo o vojnoj akciji Ruske Federacije u i oko Sirije. Tema razgovora bila su i neprihvatljiva kršenja turskog zračnog prostora od strane ruskih borbenih aviona, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg .

- Ruski potezi ne pridonose stabilnosti i sigurnosti regije. Pozivam Rusiju da u potpunosti poštuje NATO zračni prostor i izbjegne jačanje eskalacije - dodao je.

VIDEO

10:58 Iz ureda turskog premijera poručuju kako će se konzultirati s NATO-om po pitanju najnovijih događanja na tursko-sirijskoj granici. Inače, ovo je prvi put službeno da je neka članica NATO pakta oborila ruski borbeni avion.

10:40 U međuvremenu je ruski RT objavio kako je dvoje njihovih novinara ranjeno na tursko-sirijskoj granici , na sjeveru provincije Latakija, nakon što je granata pogodila ruski konvoj. Granata je ispaljena s prostora koji se nalazi pod nadzorom pobunjenika.

10:15 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su u potragu za pilotima krenuli ruski borbeni helikopteri s aerodroma u Latakiji.

10:10 Prema posljednjim informacijama, ruske pilote su zarobili džihadisti koji su video hvatanja odmah objavili na društvenim mrežama.

POGLEDAJTE VIDEO: Svjedoci snimili cijeli pad

Pokretanje videa...

24sata Video 00:34

9:37 Moskva je potvrdila da je njihov avion oboren , ali negiraju da su narušili turski zračni prostor. Tvrde da je zrakoplov bio u sirijskom zračnom prostoru. Navode kako je u trenutku kada je pogođen letio na visini od 6,000 metara.

9:17 Sukhoi je obaranja pao na sirijski teritorij koji kontroliraju pobunjenici , a dvojica pilota su se spasila iskakanjem iz zapaljene letjelice. Sudbina pilota nije poznata.

9:15 Navodno su Rusi povrijedili turski zračni prostor , a Turci tvrde da su deset puta upozorili pilote prije nego što su srušili avion.

9:00 Turski lovci F-16 srušili su u utorak ujutro ruski SU-24 u blizini tursko-sirijske granice, javlja RT.

Turci već rušili ruske avione?

U medijima se početkom listopada pojavila informacija da su turski lovci srušili ruski vojni zrakoplov jer je ušao u njihov zračni prostor . Tu informaciju tada nisu htjele potvrditi niti Turska niti Rusija. Svjedoci su rekli da su vidjeli eksploziju na nebu iznad Hreitana, na sjeveru Sirije, nakon čega su preletjela tri zrakoplova.

Tjedan dana kasnije pojavila se informacija da su Turci srušili ruski dron također u blizini sirijske granice. Turci i Rusi su rekli da je dron ruske proizvodnje. No ruske vlasti inzistirale su na tome da letjelica nije njihova. Rekli su da dron možda pripada snagama Bašara al-Asada ili Kurdima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...