Obavijesti

News

Komentari 129

Odabrao Time: Angela Merkel izabrana je za osobu godine

Odabrao Time: Angela Merkel izabrana je za osobu godine
1

Time od 1927. dodjeljuje nagradu pojedincima koji su u protekloj godini na pozitivan ili negativan način utjecali na okolinu, a pobjednika bira uredništvo magazina

VIDEO

Njemačka kancelarka Angela Merkel je osoba godine po izboru magazina Time.

Nancy Gibbs, urednica Timea, napisala je da je Merkel izabrana za osobu godine "jer se usudila zatražiti od svoje zemlje više nego što bi se većina drugih političara usudila, zbog toga što je čvrsto ustala protiv tiranije i pružila nepokolebljivo moralno vodstvo u svijetu gdje ga uopće nema".

Merkel je godinu počela suprotstavivši se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu oko Ukrajine. Potom je došla grčka kriza koja je zaprijetila cijeloj Eurozoni. Merkel se, kako piše Time, s njom čvrsto nosila.

Merkelina uloga u izbjegličkoj krizi koja pogađa svijet dovela je do toga da ju neki nazivaju i ‘europskom savješću’. 

- Otvorila je njemačka vrata kada su ih druge europske zemlje zalupila. Suočena je s intenzivnim pritiskom i kritikama i od svojih državljana, ali i konzervativnih saveznika. Promatrajući izbjeglice kao žrtve koje treba spasiti, a ne osvajače koje treba odbiti, ova je žena, odrasla iza željezne zavjese, riskirala sa slobodom. Pastorova je kćer zavitlala milosrđem kao oružjem - napisala je Timeova urednica.

- Možete se s njom slagati ili ne, ali sigurno je da ona ne bira najlakši put - rekla je Gibbs, koja smatra da je Merkel ove godine bila na "ispitu" više nego ijedan svjetski državnik. 

Njen politički stil je ne imati ga: bez dekora, bez prestiža, bez karizme, samo oštar osjećaj moći onoga koji se trudi preživjeti i znanstvena posvećenost podacima, objasnio je Time svoju odluku.

Time od 1927. dodjeljuje nagradu pojedincima koji su u protekloj godini na pozitivan ili negativan način utjecali na okolinu, a pobjednika bira uredništvo magazina.

Merkel je prva žena koju je Time izabrao za osobu godine još od 1986. kada je to bila Corazon Aquino, prva predsjednica Filipina. 

U konkurenciji titulu osobe godine bili su među ostalim ruski predsjednik Vladimir Putin, republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Trump, vođa ISIL-a Abu Bakr Al-Baghdadi, Caitlyn Jenner, iranski predsjednik Hassan Rouhani, Black Lives Matter aktivisti, direktor Ubera Travis Kalanick.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.