Obavijesti

News

Komentari 106

One čiste Siriju od ISIL-ovaca: Misija im je iskorijeniti zlo

One čiste Siriju od  ISIL-ovaca: Misija im je iskorijeniti zlo
5

Reporter 24sata Robert Valdec u Siriji: 'Operaciju oslobađanja Al Hawla izvele su Sirijske obrambene snage. Po gradu se vide svježi tragovi borbe, grafiti ISIL-a, dim

VIDEO

Al Hawl, grad na uzvisini kojim prolazi glavna autocesta broj 47 između Mosula i Rake - iračkog i sirijskog sjedišta ISIL-a, u potpunosti je očišćen od islamista.

Nakon što su Pešmerge i YPG prije nekoliko dana oslobodili Sinaj u zapadnom Iraku, žila kucavica je presječena i njihova uporišta duž nje padaju jedno za drugim. Al Hawl još čiste od Daesha, kako se na arapskom naziva ISIL. 

Labirint kuća s dvorištima ograđenim visokim zidinama možda skriva i nekog preostalog - živog islamista spremnog da sa sobom u smrt povede još ljudi.

- Raščistit će to naši dečki kasnije - objašnjava Ranna, pripadnica YPY - snaga kurdskih žena. Tek joj je 18 godina. Trebala bi se sad kod kuće uređivati za izlazak s dečkom u grad, družiti se s prijateljicama.

- Moramo se svi braniti od ovog zla. I žene i muškarci, ovdje u Rojavi (kako Kurdi nazivaju dio Sirije na kojem žive) svi smo ravnopravni - odlučna je. Na našu konstataciju kako milijuni ljudi s ovih područja bježe u Europu samo sliježe ramenima.

- Njima na čast. Njihova stvar. Ja ne idem nikamo iz svoje zemlje, spremna sam i poginuti za njenu slobodu - zaključuje.

Nedaleko od nas odjekuje pucanj. Trčimo prema mjestu zbivanja, no već odjekuje glasan smijeh. Mladcu, njenom vršnjaku, puška je slučajno opalila, zaboravio ju je zakočiti. Nema štete, metak se zabio u zemlju, no stariji ga kolege prvo kreću strogo pozivati na red, no potom i oni prasnu u smijeh.

- Mlad je, naučit će. A i ovo sad mu je dobra lekcija - kažu dodajući kako se isti taj, još gotovo dječak, s njima cijelu noć ovdje tukao s ISIL-ovcima.

Operaciju oslobađanja Al Hawla izvele su združene postrojbe skupno nazvane Sirijske obrambene snage. Ukupno se pod tim nazivom s ISIL-om ovdje tuče 30-ak različitih vojnih grupacija - snage sirijskih Kurda - Rojave - YPY i YPG (žene i muškarci), no tu su i postrojbe Arapa, više raznih plemena sirijskih Arapa, sunitskih muslimana, postrojbe asirskih kršćana... 

Svi su se ujedinili u borbi protiv islamističkih glavosječa. Svuda po gradu svježi tragovi borbe - negdje se još dimi iz porušenih kuća, krš na ulicama. Grafiti ISIL-ovaca po zidovima obećavaju smrt svim nevjernicima, na velikom trgu ispred ulaza na školsko igralište metalna konstrukcija na koju su razapinjali one koji im nisu po volji i koji bi tako razapeti polako umirali dok su školarce pokraj njih tjerali na tjelovježbu. Oprezno obilazimo lokalni zatvor, policijsku postaju...

- Najviše je među njima, mislim, bilo Tunižana, ali bilo je i dosta Saudijaca, Kavkazaca, Europljana, čak i Kineza - Ujgura! - priča jedan ratnik Asirijske kršćanske postrojbe. 

Na području Al Hasaka preostalo je još malo prostora za oslobađanje, a i to bi uskoro moglo biti slobodno budući da je ofenziva združivanjem svih u Sirijske obrambene snage dobila novi jak zamah, a zračnu potporu združenim snagama daju i koalicijske snage. Nakon pariškog masakra probudili su se i Francuzi, koji su snažno iz zraka gađali položaje ISIL-a u Raki. ISIL-u se dobro ne piše ni s druge strane - na zapadu. 

Rusko zrakoplovstvo dobro odrađuje svoj posao dok dolje na zemlji taj posao dovršava pješaštvo vojske Sirije. 

Amerikanci su počeli iz zraka gađati konvoje s naftom koju ISIL izvozi i od koje, uz izdašnu financijsku pomoć Saudijske Arabije, zapravo i živi. 

Izvor prihoda su im i pljačke te otkupnine za otete. Unatoč jakim udarima nisu im prekinuti svi lanci opskrbe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa