Obavijesti

News

Komentari 18

Pilot u sekundama prije pada helikoptera: Vidi li itko pistu?

Pilot u sekundama prije pada helikoptera: Vidi li itko pistu?
4

Iako je kontrola leta pilotu Omeru Mehiću dala odobrenje da sleti na pistu, on je nije vidio pa je dva puta odustao od slijetanja. U nesreći je živote izgubilo sedmero ljudi

VIDEO

U tragičnoj nesreći u Srbiji prije dva tjedna u padu vojnog helikoptera živote je izgubilo sedmero ljudi među kojima je bila i jedna beba koju su prevozili u bolnicu u Beograd.

Helikopter se srušio zbog loših vremenskih uvjeta, a sada su otkriveni i kobni detalji nesreće.

U nesreći su stradali pilot Omer Mehić, kapetan Milovan Đukalić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, liječnik Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz obitelji Ademović iz Novog Pazara. Zbog njihove smrti u Srbiji i Republici Srpskoj proglašen je i dan žalosti.

Bilo je proceduralnih grešaka

Istragom je utvrđeno nekoliko proceduralnih grešaka, no one nisu utjecale na nesreću. Vremenski uvjeti bili su složeni, ali ni oni nisu bili presudni za tragediju, javlja Alo .

Pilot Mehić, prema proceduri, neprestano je komunicirao s kontrolom letenja koju je obavijestio da vidi pistu prije nego se počeo spuštati. Nakon što je dobio odobrenje kontrole počeo je spuštati helikopter, ali tada se dogodilo nešto neočekivano.

Pilot nije vidio pistu

- Ne vidim pistu, ne vidim je - javio je kontroli i ponovno počeo dizati u visinu.

Nakon toga ponovno je dobio odobrenje da se spusti.

- Na pisti se. Spuštajte se slobodno - kazao je operater, a pilot je smanjio brzinu i približio se pisti, no opet se požalio da je ne vidi pa je pitao i ostatak svoje posade vidi li tko pistu .

Naglo ubrzao pa se helikopter zanio u stranu

Tada je najavio da će se ponovo uzdići i naglim trzajem pilotske palice je podigao helikopter zbog čega je letjelica naglo ubrzala i dosegla visinu od 250 metara. To je helikopter zanijelo na lijevu stranu pa ga okrenulo na desni bok, a zatim se srušio.

Iako se sumnjalo da bi osim loših vremenskih uvjeta krivac nesreće mogao biti nedostatak goriva istražitelji su utvrdili da to nije tako jer je u spremnicima bilo još 650 litara goriva .

Pokretanje videa...

24sata 01:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa