Obavijesti

News

Komentari 169

Propalo primirje u Gazi: Jedni druge optužuju za novi napad

Propalo primirje u Gazi: Jedni druge optužuju za novi napad
4

Odmah nakon početka humanitarnog primirja u osam sati po lokalnom vremenu, na koje su pristale obje strane, izraelski tenk napao je Palestince u Pojasu Gaze

VIDEO

Izrael i Hamas dogovorili su bezuvjetno humanitarno primirje od 72 sata u 8 sati po lokalnom vremenu u petak. Dužnosnici obje strane potvrdili su da su postigli dogovor koji su pripremili UN i SAD. 

Međutim, odmah nakon primirja, izraelski tenk napao je Palestince u Rafahu. Prva izvješća govorila su o četiri mrtva, a sada se broj već popeo na 27. Ozlijeđeno je više od 100. Iz bolnice su čak rekli kako imaju 40 tijela.

Hamas tvrdi da su i dalje spremni na primirje, ali moraju se braniti.

Izrael tvrdi kako je Hamas taj koji je prekršio primirje te da se Izrael branio u Rafahu. Istovremeno, tvrde, Hamas je ispalio rakete prema južnom Izraelu.

Obje strane pristale su na primirje

Američki tajnik John Kerry i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon poslali su zajedničko priopćenje prije početka primirja:

- Molimo obje strane da se kontroliraju od ispada prije početka primirja i da poštuju svoje obaveze za vrijeme primirja - stoji. Naredna 72 sata civili će dobiti hitno potrebnu humanitarnu pomoć imat će priliku pokopati mrtve, zbrinuti ozlijeđene i bolesne te opskrbili se zalihama hrane.

U međuvremenu, u Kairu počinju pregovori o trajnom miru. Od početka sukoba 8. srpnja poginulo je više od 1420 Palestinaca, uglavnom civila. Izraelska strana broji 61 mrtvog vojnika. Poginula su i dva izraelska civila i jedan Tajlanđanin, piše BBC

Izrael tvrdi kako je njihova akcija u Pojasu Gaze pokrenuta kako bi zaštitili svoje građane od napada palestinskih militanata.

Hamas traži da se blokada, koju su im nametnuli Egipat i Izrael, skine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 169
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.