Obavijesti

News

Komentari 40

Pod stalnom zaštitom: Sudan je posljednji bijeli nosorog

NADZIRU GA: Sudan živi u konzervatoriju u Keniji s još dvije ženke sjevernog bijelog nosoroga. Od krivolovaca ga 24 sata čuvaju naoružani rendžeri

VIDEO

Sudanu, posljednjem mužjaku sjevernog bijelog nosoroga, ne bi se mogao približiti ni naš strastveni lovac i sakupljač trofeja, nekadašnji predsjednik HGK Nadan Vidošević.

Krivolovci, koji nesretne životinje ubijaju zbog skupocjenih rogova, istrijebili su ih gotovo sve. Na svijetu je ostalo tek pet sjevernih bijelih nosoroga. Uz 42-godišnjeg Sudana, u konzervatoriju Ol Pejeta Conservancy u središnjoj Keniji žive još dvije ženke sjevernog bijelog nosoroga Fatu i Najin, a još dvije su u zoološkim vrtovima u Češkoj i San Diegu. Budući da je Sudan neophodan za produžetak svoje vrste, konzervatori njegovu zaštitu shvaćaju vrlo ozbiljno. Cijeli dan od jutra do mraka štite ga trojica do četvorica do zuba naoružanih rendžera.

U istom rezervatu na 364 četvorna kilometra uz njih žive i 23 crna nosoroga, koji su također ugrožena vrsta.

Kako bi ga učinili manje privlačnim krivolovcima, konzervatori su mu odstranili rog. Uz to, Sudan je opremeljen i radio odašiljačima kako bi ga rendžeri u svakom trenutku mogli brzo pronaći. Rog nosoroga obično teži od jedan do četiri kilograma, a dostiže cijenu i do 75.000 dolara (oko pola milijuna kuna) po kilogramu ako ih melju i prodaju na crnom tržištu u Kini.

U Vijetnamu, gdje se vjeruje da konzumiranje mljevenog roga liječi od raka, kilogram se prodaje i za gotovo 700.000 kuna.

Još 1960. godine na svijetu je živjelo preko 2000 ovih nevjerojatnih životinja. Zahvaljujući krivolovu 1984. godine ostalo ih je svega 15. Prošli mjesec skupljeno je oko 53.000 kuna za financiranje rada rendžera.

Otkinuli su mu rog

Kako bi ga učinili manje privlačnim krivolovcima, Sudanu su konzervatori odstranili rog. Budući da je građen od keratina, kao i ljudski nokat, s vremenom će opet narasti. Inače, odrasli bijeli nosorozi mogu težiti od 1800 do 3000 kilograma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa