Obavijesti

News

Komentari 197

''Na vlast u hrvatskom dijelu BiH došli su saveznici Hitlera''

''Na vlast u hrvatskom dijelu BiH došli su saveznici Hitlera''
1

Pred sudom u Haagu Radovan Karadžić počeo je iznositi završnu riječ. Optužen je za genocid u Srebrenici te granatiranje Sarajeva. Tvrdi da mu je sve nametnuto

VIDEO

Na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu u srijedu je s iznošenjem završne riječi počeo optuženik Radovan Karadžić.

Nakon što je svima poželio dobro jutro, Karadžić je rekao kako se ''od austro-ugarskih procesa nije dogodilo ništa pogrešno kao rat koji su nam nametnuli, kao i ova suđenja nakon njega''. 

- Nije toliko pristojnih ljudi, uglavnom Srba, osuđeno na takve kazne, i istovremeno oslobođeno toliko neposrednih zločinaca nad Srbima. Možemo se praviti da nije tako, ali je tako - kazao je Karadžić sudskom vijeću i tužiteljima. Naglasio je da bi se on sam "uvrijedio kada bi bio u vijeću''. 

'Milijuni Srba su se protivili politici koja gura u rat'

- Cijenio sam upozorenja Vijeća da ne branim srpski narod, nego da se branim sam, jer srpski narod nije optužen. Ali srpski narod je optužen. Nisam imao osobnih razloga da se bavim politikom, imao sam lijepu karijeru i dobro razvijenu socijalnu mrežu, uključujući i velik broj muslimana i Hrvata koji su mi bili i ostali prijatelji. S mojim obrazovanjem mogao sam raditi bilo gdje na svijetu, nisam se kandidirao ni za jednu funkciju. Dakle, zašto sam ja to radio. Ako sam lud vijeće mora razmotriti jesam li odgovoran. Ako je patriotizam izjednačen s ludilom ostavljam vijeću da procijeni postupke tužitelja. Ako sam ja lud,  je li ludo milijun i pol Srba koji su davali sinove u rovove da brane domove - rekao je. 

Karadžić je kazao kako se najmanje osam milijuna Srba od ukupno 12 milijuna  protivilo politici koja je gurala u rat. Dodao je kako Tužiteljstvo duboko vrijeđa te ljude izmišljanjem o udruženom zločinačkom pothvatu. 

- Srbi su najteži narod za lidera jer ne slušaju i nisu ovce da im se može tako nametnuti. Tužilaštvo svojim slabašnim aluzijama bez pravog dokaza pokušava uvesti vijeće u zabludu da iz neobaveznih rečenica izvlači zaključke i da se cijeli slučaj i cijela presuda zasnuje na zaključcima - kazao je i dodao da je ono što je postojalo ''bila namjera da Srbi ono što imaju u BiH i zaštite''. 

'Ako Tuđman nije saveznik Hitlera, onda su njegovi ministri'

Kazao je kako ''tužiteljstvo ne želi predstaviti vijeću da su na vlast u BiH u hrvatskom i muslimanskom dijelu došli saveznici Hitlera''. 

- Ako ne predsjednik Tuđman, onda njegovi ministri - zaključio je. 

- Cijelo vrijeme se stav protiv gladi i pretjeranih težnji za teritorijem tumači kao da sam htio da ono što držimo istjeramo muslimane i Hrvate. Spis je pun dokaza da je srpska strana prihvatila i sama predlagala zaštitu manjina u republikama koje je europska zajednica posjedovala na recipročnoj osnovi i na pošteni ljudski način, nigdje nema nijednog dokaza da su Srbi htjeli nešto drugo - rekao je Karadžić i dodao kako je između njega i Miloševića s njegove strane postojalo poštovanje, ali ni u čemu drugom nije postojala suglasnost. 

'Uklanjanje muslimana i Hrvata nikada nije bio plan Srba'

Kazao je kako je uklanjanje tijekom rata zakonska obveza, kao uklanjanje civila s ratnog područja. 

- Onda se tužiteljstvo dosjetilo i dodalo trajno uklanjanje, a onda i prisilno uklanjanje kako bi osigurali da to je krivično djelo. Uklanjanje muslimana i Hrvata s teritorija na koje Srbi polažu pravo nikada nije bio plan Srba - kaže Karadžić.

- Tužiteljstvo kaže da sam ja rekao da je Drina čista. To je rasprava u kojoj se pripremamo za konferenciju. I čista ne znači očišćena etnički, nego jasna. Kad se kaže čisto srpske teritorije, ne znači očišćene, nego nesumnjivo srpske - zaključio je. 

>>> Prijenos uživo iz sudnice u Haagu pratite ovdje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 197
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.