Obavijesti

News

Komentari 60

Porošenko: Hvala na dekama, ali njima ne možemo dobiti rat

Porošenko: Hvala na dekama, ali njima ne možemo dobiti rat
8

Petro Porošenko je pred američkim Kongresom naglasio kako njegova zemlja treba i 'smrtonosnu' i 'nesmrtonosnu' pomoć te da je svaka pošiljka više nego dobrodošla

VIDEO

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je u službenom posjetu SAD-u. Tamo je pred zastupnicima u Kongresu održao govor u kojem je kazao kako 'mladi, slabo naoružani Ukrajinci sami vode borbu za slobodan svijet', piše BBC.

Porošenko je pred Kongresom naglasio kako njegova zemlja treba i 'smrtonosnu' i 'nesmrtonosnu' pomoć te da je svaka pošiljka i više nego dobrodošla.

- Deke i slična oprema su dobrodošli i hvala vam na tome, ali i sami znate da rat nije moguće dobiti dekama - rekao je Porošenko nakon gromoglasnog pljeska zastupnika u Kongresu.

Ruske težnje opisao je kao imperijalne motivirane 'nostalgijom za Sovjetskim Savezom'.

Bijela kuća deblokirala 46 milijuna dolara pomoći

Američki predsjednik Barack Obama još je jednom oštro osudio ponašanje Rusije u Ukrajini, ali je naglasio kako Kijevu jedino može dati 'nesmrtonosnu' vojnu pomoć.

Bijela kuća je objavila u četvrtak da je deblokirala 46 milijuna dolara pomoći za opremu i obuku ukrajinskih snaga sigurnosti nešto prije sastanka predsjednika Baracka Obame i Petra Porošenka. Tu pomoć, koja isključuje isporuke oružja, sačinjava telekomunikacijska oprema, radari, pancirni prsluci, kacige i uniforme.

"Ukrajina je prešla Rubikon ka novoj budućnosti"

Porošenko je u srijedu u Kanadi izjavio da je Ukrajina "prešla Rubikon" ka novoj, Zapadu okrenutoj budućnosti, koja iza sebe ostavlja mrak njene ruske prošlosti.

Porošenko je ovo rekao u obraćanju pred poslanicima kanadskog Parlamenta, koji su ukrajinskog predsjednika dočekali s ushićenjem, prenosi Reuters.

U govoru često prekidanom aplauzom i ovacijama, Porošenko je istaknuo da je podrška Kanade bila ključna.

Kanadski premijer Steven Harper je, poslije sastanka s Porošenkom, izjavio da će vlada Kanade pružiti financijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini. Kako je priopćeno, dogovorena je pozajmica za Ukrajinu na pet godina u iznosu od 200 milijuna dolara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji