Obavijesti

News

Komentari 197

U Ukrajini napeto: Porošenko ipak ne dolazi na inauguraciju

U Ukrajini napeto: Porošenko ipak ne dolazi na inauguraciju
1

Riječ je najvjerojatnije o potpisanom primirju sukoba u Ukrajini za koji je još neizvjesno hoće li se i održati. U takvoj situaciji ne može si dopustiti izbivanje

VIDEO

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko koji je u petak najavio svoj dolazak na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović, u subotu popodne otkazao je dolazak.  Riječ je najvjerojatnije o potpisanom primirju sukoba u Ukrajini za koji je još neizvjesno hoće li se i održati. U takvoj situaciji predsjednik države ne može si dopustiti izbivanje iz svoje zemlje.

U tranzitnom uredu Kolinde Grabar Kitarović bili su jako sretni u petak kad su primili vijest da Porošenko dolazi na inauguraciju. Ipak, razumiju njegove razloge.

Na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović sada je sigurno dolazi osam predsjednika država- Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Slovačke te predsjednica Kosova.

Nema mira u Ukrajini

Ukrajinska vojska priopćila je u subotu da nema popuštanja u ofenzivi proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini koji pokušavaju zauzeti što više teritorija prije nego što na snagu stupi primirje u ponoć, odnosno 23 sata po srednjoeuropskom vremenu.

Sporazum o primirju predviđa uspostavu tampon zone i povlačenje teškog naoružanja odgovornog za smrt više od 5.000 ljudi u sukobu koji je izbio prije gotovo godinu dana.

Pobunjenici su napredovali daleko preko crte razdvajanja prema ranijem sporazumu o prekidu vatre dogovorenom u rujnu u Minsku, a novi dogovor predviđa da povuku svoje teško naoružanje oko 75 km kako bi ih povukli iza tih crta dok ukrajinsko teško oružje treba biti povučeno 25 km.

Sedam ukrajinskih vojnika ubijeno je, a 23 ranjeno u borbama u posljednja 24 sata. Sukobi su bjesnili oko željezničkog čvora Debalceva na pola puta između pobunjeničkih središta Donjeck i Lugansk te oko strateške luke Mariupol na obalama Azovskog mora, po ukrajinskoj vojsci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 197
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"