Obavijesti

News

Komentari 49

Tsipras poslao novu ponudu: 'Dajte Grčkoj još dvije godine'

Tsipras poslao novu ponudu: 'Dajte Grčkoj još dvije godine'
6

Čelnik euroskupine Jeroen Dijsselbloem sazvao je odmah hitne telefonske konzultacije ministara financija eurozone za 19 h da razmotre najnoviji prijedlog

VIDEO

Iako program pružanja financijske podrške Grčkoj istječe danas u ponoć, grčki je premijer Alexis Tsipras u zadnji tren iznio novu ponudu. Grčka traži novi dvogodišnji program putem Europskog stabilizacijskog mehanizma, javlja Bloomberg.

Takva novu ponuda, javljaju svjetski mediji, pokrila bi financijske potrebe Grčke, i restrukturirala dug zemlje, a istovremeno bi se tražio način kako da Grčka ostane u eurozoni.

Grčka u svakom slučaju želi ostati za pregovaračkim stolom, poručeno je iz ureda grčkog premijera.

Čelnik euroskupine Jeroen Dijsselbloem sazvao je odmah hitne telefonske konzultacije ministara financija eurozone za 19 sati kako bi se razmotrio najnoviji grčki prijedlog čiji je cilj riješiti pitanje krize oko grčkih dugova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Izvanredne telefonske konzultacije eurogrupe večeras u 19 sati po bruxelleskom vremenu kako bi se razmotrio službeni zahtjev grčke vlade koji je primljen tijekom poslijepodneva - napisao je svom Twitter profilu.

No, kako se neslužbeno doznaje, šanse da se prihvati ovaj novi Tsiprasov prijedlog vrlo su male.

Drahma ili euro?

Ova Tsiprasova ponuda došla je svega nekoliko sati prije isteka roka ponude šefa Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

Kad mu je postalo jasno da Grčka u utorak neće isplatiti ratu duga Međunarodnom monetarnom fondu od 1,6 milijardi eura, Jean-Claude Juncker dao je Tsiprasu “last minute ponudu”. Telefonski razgovor Bruxellesa i Atene navodno nije trajao dugo. Juncker traži radikalnu promjenu - umjesto Tsiprasova “ne” želi “da” - bez daljnjih pregovora.

Grčki program financijske pomoći istječe 30. lipnja, a Tsipras je odbio novi kredit jer su vjerovnici u zamjenu tražili snažnije mjere štednje. Novi program pomoći trajao bi do studenoga, a bez njega Grčka ne može platiti ratu kredita. Grčki je premijer o tom pitanju raspisao referendum. 

Juncker je inzistirao da mu grčki premijer Alexis Tsipras do ponoći 30. lipnja javi pristaje li na njegovu posljednju ponudu. Ako je njegov odgovor “da”, odmah se saziva sastanak ministara financija eurozone koji bi trebali smisliti novi plan za Grčku. Tsipras bi tada morao voditi pozitivnu kampanju za referendum koji je sazvao 5. srpnja, odnosno pozivati ljude da glasaju za prihvaćanje novih ugovora s MMF-om, Europskom središnjom bankom i Komisijom. 

No on je dobio izbore jer je obećao da neće biti štednje. Uostalom, rekao je da će njegova vlada dati ostavku ako narod podrži mjere štednje.

- Alexis Tsipras u nedjelju će glasati protiv - rekao je neimenovani izvor iz grčke vlade. Narod misli kao i Tsipras. Njegovo “ne” Europi naišlo je na oduševljenje.

- Nadam se da Grci neće počiniti samoubojstvo zbog straha od smrti - rekao je Juncker, koji se boji da će odbijanje njegova prijedloga značiti izlazak Grčke iz eurozone i povratak na valutu drahmu. Ako Grčka ne plati ratu kredita MMF-u, teško će izbjeći bankrot.

Iako podržavaju premijera, Grci su već ispraznili police supermarketa i ljekarni u strahu od nedostatka zaliha. Novca nema, bankomati su prazni, a banke od ponedjeljka zatvorene. Podizanje gotovine s bankomata ograničeno je na 60 eura na dan.

Bankomat za bitcoine nema ograničenje

A jedini bankomat koji nema ograničenje za podizanje novca u Grčkoj trenutno je onaj za bitcoine. Njega je prije desetak dana postavila tvrtka Bspend, kojoj su na čelu mladi Zagrepčani Ivan Šimurina (31) i Vedran Kajić (30). Bankomat su postavili u knjižari u predgrađu Atene. Bitcoin je kriptovaluta, ili virtualna valuta.

Goran Stanzl/Pixsell
 Ivan Šimurina (31) i Vedran Kajić (30)

- U usporedbi s drugim, tradicionalnim valutama, bitcoin je brži, sigurniji, anoniman je i transparentan. Ne kontrolira ga institucija nego njegovi korisnici i, zapravo, matematika mu određuje vrijednost pa ne postoji opasnost od hiperinflacije ­- objašnjavaju Ivan i Vedran. Grci se okreću bitcoinu upravo zbog njegove stabilnosti. U posljednjih nekoliko tjedana u Grčkoj je kupnja bitcoina porasla za čak 79 posto. Osim što mogu podignuti novac, odnosno eure s bankomata, bitcoinom se može plaćati u nekim restoranima i prodavaonicama, a neki ga koriste i kao oblik štednje kako ne bi ostali bez svojeg novca ako se Grčka vrati na drahmu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag