Obavijesti

News

Komentari 154

Putin o smaknuću Nemcova: "To je ekstremna provokacija"

Putin o smaknuću Nemcova: "To je ekstremna provokacija"
5

Barack Obama pozvao je rusku vladu da pokrenu 'brzu, nepristranu i transparentnu' istragu kako bi osigurali da 'odgovorni za ovo svirepo ubojstvo budu predani pravdi

VIDEO

Svirepo ubojstvo oporbenog ruskog političara Borisa Nemcova u središtu Moskve u petak navečer izazvalo je lavinu reakcija širom Rusije, ali i svijeta .

Podsjetimo,  Boris Nemcov (55) r uski opozicijski vođa i bivši zamjenik ruskog premijera upucan je u centru Moskve. Ubijen je dok je blizu Kremlja šetao sa ženskom osobom iz Ukrajine . Prema ruskom portalu Meduza, "više osoba" je izašlo iz bijelog automobila te su mu iz pištolja četiri puta pucali u leđa .

Putin zatražio istragu: To je provokacija

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina brzo je osudio ubojstvo koje se dogodilo svega nekoliko metara od zidina Kremlja.

- Putin je napomenuo da ovaj okrutan čin ima sve oznake naručenog ubojstva i ekstremno je provokativno - rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov. Dodao je da je Putin naredio svim šefovima policije da osobno nadgledaju istragu ubojstva , javlja BBC .

Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov vjeruje da je namjera ubojstva Borisa Nemcova destabilizirati situaciju u Rusiji, javlja RT .

No, ubojstvo Nemcova izazvalo je reakcije i diljem svijeta.

Obama: Privesti odgovorne pravdi

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je rusku vladu da pokrenu 'brzu, nepristranu i transparentnu' istragu kako bi osigurali da 'odgovorni za ovo svirepo ubojstvo budu predani pravdi.

Obama, koji je sreo Nemcova u Moskvi 2009. godine, rekao je da se divio bivšem potpredsjedniku ruske vlade na ''hrabroj predanosti u borbi protiv korupcije u Rusiji".

Pokretanje videa...

24sata 00:14

Jacenjuk: Bio je prijatelj Ukrajine

U tjednima prije smrti Nemcov je radio na izvješću o sudjelovanju Rusije u sukobu na istoku Rusije.

Podsjetimo, Rusija demantira da ospkrbljuje ukrajinske pobunjenike s teškim oružjem i vojnicima, ali Zapad i vlada u Kjevu tvrde da imaju dokaze koji govore suprotno. Čini se kako je Nemcov vjerovao da je i on u posjedu takvih dokaza.

Arsenij Jacenjuk , ukrajinski premijer, nedugo nakon ubojstva objavio je na svom Twitter profilu: ''Ruski patriot, a u isto vrijeme i prijatelj Ukrajine. Tako ćemo pamtiti Borisa Nemcova. Počivao u miru'.

Porošenko: Bio je most između Ukrajine i Rusije. Taj most je sada uništen

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko smatrao je Nemcova 'mostom između Ukrajine i Rusije'.

- Hici ubojice taj su most uništili. Mislim da to nije slučajno - napisao je Porošenko na Facebooku.

Kasparov krivi Putinovu atmosferu mržnje i nasilja

Gary Kasparov , bivši šahovski velemajstor, a danas jedan od čelnika ruske političke oporbe, rekao je da ga je vijest o ubojstvu 'uništila'.

- On je uvijek vjerovao da se Rusija može promijeniti iznutra bez nasilja; nakon 2012. godine ja se više nisam slagao s njime. Kad smo raspravljali, Boris bi mi rekao da sam previše nagao, da u Rusiji treba dugo vremena proći da se vide promjene. Sada ih on nikada neće vidjeti. Počivao u miru - napisao je Kasparov.

Kasparov je za Nemcovo ubojstvo optužio Putinovu atmosferu mržnje i nasilja, kako u Rusiji, tako i izvan nje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.