Obavijesti

News

Komentari 523

Putin šalje 150.000 vojnika da ISIL-ovce izbrišu s lica zemlje

Putin šalje 150.000 vojnika da ISIL-ovce izbrišu s lica zemlje
3

Iako su sve glasnija nagađanja da Rusija zračnim napadima na Siriju zapravo štiti svoje ekonomske interese, ruski dužnosnici takve tvrdnje oštro opovrgavaju

VIDEO

Ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava poslati 150.000 vojnika u Siriju kako bi se borili protiv pripadnika Islamske države. Naime, Putin će mobilizirati rezerviste koje je unovačio prošlog tjedna, javlja Express.co.uk.

Velika vojna akcija trebala bi se odvijati na tlu, a ruski bi vojnici pri tom iz ruku islamista preoteli njihovo uporište i samoprozvani glavni grad Raqqu kojom navodno patrolira 5.000 džihadista.

- Jasno je da je ovo postala utrka za Raqqu. Rusija želi zauzeti zapadni dio te zemlje , uključujući Raqqu kao i sva izvorišta nafte i plina oko Palmire - izjavio je neimenovani izvor.

Ova najava dolazi samo dan nakon što su Rusi bombardirali devet ISIL-ovih zapovjednih centara, te potencijalno ubili više pripadnika te terorističke skupine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO: Zračni napadi na ISIL

Pokretanje videa...

24sata Video 00:38

Rusija pak negira da zračnim napadima na islamiste u Siriji želi ostvariti svoje ekonomske interese. Ruski premijer Dmitrij Medvedev nazvao je teorijom zavjere tvrdnje da Rusija svojim djelovanjem štiti tržište za prodaju oružja, kao i da se bori protiv nastojanja Katara da plinovod te države stigne do Sredozmenog mora i zamijeni snabdijevanje Europe ruskim plinom.

ISIL stjeran u kut

Kako zračni napadi Rusije na Siriju postaju sve žešći, mnogi pripadnici Islamske države počeli su bježati iz kalifata u želji da spase goli život.

Sve je više bombardiranih ISIL-ovih uporišta, a područja pod kontrolom ove skupine sve je manje. ISIL-ovci su stjerani u kut, a jedini uvjet za opstanak je zauzimanje novih teritorija što je, dok ih nadlijeću ruski bombarderi, praktički nemoguće.

POGLEDAJTE VIDEO: Rusi bombardiraju mete

Pokretanje videa...

24sata Video 00:18

Kako bi oživjela svoju ekonomiju, Islamska država bi trebao zauzeti luke Tartus i Latakiju, dva najbogatija grada na obali Sredozemnog mora, ali sada je za to kasno. Ruski bombarderi već imaju svoje baze u ovim gradovima.

Velika Britanija se uključuje u rat protiv ISIL-a?

Britanski premijer David Cameron mogao bi zatražiti dozvolu britanskog parlamenta za sudjelovanje u vojnoj akciji protiv Islamske države u Siriji, objavio je u nedjelju Daily Telegraph.

Cameron je rekao da su britanski udari u Siriji vrlo mogući. Prema listu, britanski premijer vjeruje  da rusko uključivanje u rat u Siriji ne bi trebalo predstavljati zapreku britanskim udarima na Islamsku državu u Siriji.

Najavio je da će o snažiti elitne britanske zračne snage SAS i nabaviti novih 20 dronova "Protector" za borbu s militantima Islamske države.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 523
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto